Moja najlepsza psiapsiółka zawsze go dla mnie robiła i w końcu dała mi przepis i sama go robie.
Składniki:
2 szklanki maki
2 szklanki cukru
5 jaj
1 kostka margaryny
5 dag kakao
pół szklanki mleka
olejek migdałowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Murzynek gotowany - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Margarynę, cukier, mleko i kakao włożyć do jednego garnka i zagotować i gotować przez 3 minuty.
Następnie pozostawić do ostygnięcia i do zimnego wbić po 1 żółtku (a białka ubić na sztywno), następnie dodać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i ucierać.
Pod koniec dodać olejek migdałowy i dobrze ubita pianę. To wszystko lekko wymieszać.
Ciasto wylać na wąską blachę i upiec.
Zapałką można sprawdzić czy ciasto już jest upieczone, jeżeli sie nie obiera na zapałce tzn. jest upieczony.