Murzynek bardzo czekoladowy z bakaliami

alternatywa dla brownie

murzynekciasto czekoladowebrownieDeseryPrzekąski

Czas przygotowania:
10 min.
Ocena:

(średnia 4.5 z 167 głosów)

Składniki:

  • 1 kostka margaryny
  • 1,5 szklanki wody
  • 1,5 szklanki cukru brązowego
  • 1 szklanka kakao
  • 4 jajka
  • 1 szklankę mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka bakali- migdały, suszone morele, orzech laskowy, rodzynki....

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Nie ma nic lepszego niz czekoladowa czekolada. Margarynę, wodę,cukier i kakao rozpuścić w rondlu na małym ogniu żeby składniki się połączyły. Następnie do ostudzonej masy, która nie musi być bardzo zimna ale chłodna na tyle żeby żółtka się nie ścięły – dodać żółtka, z białek ubić pianę – przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz posiekaną czekoladę. Kolej na bakalie, tu dodałam 1/2 szklanki migdałów i 1/2 szklanki drylowanych wiśni. Całość wymieszać dodać ubitą pianę i raz jeszcze delikatnie wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej blachy i piec ok 45 min w 180 stopniach.
  • Dla efektu jeszcze bardziej czekoladowego można przygotować polewę na wierzch

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy