Getty/iStock
4.45 (172)
Muffiny z jabłkami kuszą wilgotnym wnętrzem i zapachem cynamonu. To wypiek, którego nie trzeba planować – powstaje w niecałą godzinę, z kilku prostych składników i bez użycia miksera. Sprawdzi się na drugie śniadanie lub podwieczorek. Rolę dekoracji świetnie odegra zwykły cukier puder, ale można też postarać się o posypkę z posiekanych migdałów lub kruszonkę. Wypróbujcie nasze proste i szybkie muffinki jabłkowe, które przeniosą Was do przytulnej, rodzinnej kuchni.
jajka 2 szt.
mąka pszenna 250 g
masło 100 g
jabłka 400 g
mleko 125 ml
cukier 130 g
miód 50 g
cukier waniliowy 10 g
cynamon 4 g
proszek do pieczenia 4 g
soda oczyszczona 4 g
migdały 50 g
Przygotowanie: rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Wykładamy blachę do muffinek papilotkami. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i ścieramy na tarce. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia.
Ciasto na muffiny: w jednej misce umieszczamy płynne składniki (masło, mleko i jajka) i lekko je roztrzepujemy. W drugim naczyniu mieszamy sypkie elementy, czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, cukier waniliowy i zmielone lub posiekane migdały. Łączymy zawartość obu misek. Na koniec dodajemy miód i starte jabłka. Delikatnie mieszamy wszystko szpatułką.
Pieczenie: nakładamy porcje ciasta na muffiny jabłkowe w papilotkach. Wstawiamy foremkę do piekarnika na 25 sztuk. Sprawdzamy patyczkiem, czy są gotowe. Jeśli jest suchy, wyjmujemy je i studzimy na kratce cukierniczej.
Porady
- Z podanego przepisu otrzymamy około 12 muffinek. Kiedy wystygną, przechowujmy je pod kloszem, żeby ciasto nie obeschło. Powinny zachować świeżość nawet przez 4–5 dni.
- Szybkie muffinki z jabłkami możemy przyrządzić w specjalnej blaszce w wgłębieniami wyłożonej papierowymi papilotkami lub w foremkach silikonowych. Z tego samego przepisu wyjdzie nam też błyskawiczne jesienne ciasto w keksówce lub tortownicy, ale pojedyncze porcje ładnie się prezentują i przydają na przyjęcia, zwłaszcza dla dzieci.
- Ciasto na muffiny z jabłkiem i cynamonem można zrobić na rozpuszczonym maśle lub na tłuszczu roślinnym. Najlepiej sprawdzi się neutralny w smaku olej rzepakowy, ale można też wykorzystać olej z pestek dyni lub winogron, a nawet oliwę.
- Zamiast mleka możemy dodać do ciasta maślankę lub kefir. Świetnie smakują też muffinki z jabłkami i jogurtem naturalnym.
- Nasz smakowity jesienny wypiek mogą wypełnić prażone jabłka, które przyrządzamy w słoikach na zimę z myślą o szarlotce. Umieśćmy najpierw niewielką porcję ciasta na muffiny na dnie papilotki, potem nałóżmy łyżkę przetworów owocowych, a na koniec dopełnijmy foremkę pozostałą częścią surowej masy. Otrzymamy w ten sposób soczyste wnętrze o smaku tradycyjnego jabłecznika.
W każdym szanującym się przepiśniku powinna znaleźć się podstawowa receptura na puszyste muffinki z jabłkiem i cynamonem. To niezawodne połączenie smaków doskonale rozgrzewa i kojarzy się ze złotą, polską jesienią. Kiedy dopracujemy już ten wypiek do perfekcji, możemy urozmaicić ciasto o takie dodatki jak:
Szybkie muffinki z jabłkami to doskonała propozycja na nieskomplikowany deser, ale jeśli chcemy popisać się zdolnościami cukierniczymi, możemy je udekorować za pomocą:
Babeczki jabłkowe na kruchym cieście to ciekawa, choć bardziej pracochłonna, alternatywa dla prostych muffinek. Składają się z trzech elementów – maślanego spodu, wypełnienia z prażonych jabłek i smakowitej czapeczki, którą można zrobić z pozostałego kruchego ciasta, chrupiącej bezy lub lekkiej pianki. To właściwie monoporcja klasycznego amerykańskiego apple pie. Te szarlotkowe babeczki kuszą zapachem cynamonu i maślanej, złocistej otoczki. Świetnie sprawdzą się na przyjęcie urodzinowe jesienią lub zimą, a nawet na święta. Można podać je na ciepło, w towarzystwie domowych lodów waniliowych.