Muffinki kokosowe

Ocena:

4.45 (186)

  • 40 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Muffinki kokosowe to delikatny w smaku oraz elegancki deser. Wspaniale wygląda w kolorowych papilotkach. Dodatkowo możemy udekorować go z wierzchu aksamitną bitą śmietaną i świeżymi owocami np. malinami, truskawkami, jagodami. Jego przygotowanie nie sprawi problemu nawet najmłodszym. Muffinki kokosowe to świetny pomysł na oryginalny prezent. Wystarczy zapakować je w ładne pudełko i przewiązać wstążką.

Składniki:

  • mąka pszenna  340 g

  • proszek do pieczenia  10 g

  • cukier  200 g

  • jajka  2 szt.

  • olej rzepakowy  80 ml

  • wiórki kokosowe  100 g

  • mleko  220 ml

Muffinki kokosowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: mleko oraz jajka wyjmujemy z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Formę na muffinki wykładamy papilotkami.

  • Krok 2:

    Mąka pszenna: przesiewamy ją do dużej miski. Dodajemy proszek do pieczenia oraz wiórki kokosowe. Wszystko dokładnie mieszamy.

  • Krok 3:

    Ciasto: jajka wbijamy do oddzielnego naczynia. Łączymy je z olejem oraz mlekiem. Następnie całość przenosimy do miski z suchymi składnikami i dokładnie mieszamy.

  • Krok 4:

    Muffinki kokosowe: surowe ciasto przelewamy do papilotek i wstawiamy do piekarnika na 20-30 minut.

Porady

  • Muffinki kokosowe to świetna propozycja na deser do popołudniowej kawy lub herbaty. Udekorowane bitą śmietaną będą wspaniale wyglądać na stole podczas uroczystych spotkań. Ponadto zapakowane w ładne pudełko sprawdzą się w roli oryginalnego prezentu.
  • Zwykły cukier biały z powodzeniem zastąpimy trzcinowym, ksylitolem lub erytrolem. Należy jednak zaznaczyć, że składniki te mogą różnić się od siebie smakiem oraz natężeniem słodkości. Możliwe, że będziemy musieli nieco zwiększyć lub zmniejszyć ilość produktu.
  • Olej rzepakowy możemy zamienić na słonecznikowy lub kokosowy. Niektórzy dodają również masło.
  • Część mleka krowiego możemy zastąpić kokosowym. Dzięki temu upieczone muffinki będą odznaczać się nie tylko intensywniejszym zapachem, ale również delikatniejszą konsystencją.
  • W wersji bezglutenowej zamiast mąki pszennej dodajemy kokosową, ryżową, owsianą lub specjalną mieszankę do wypieków.
  • Muffinki warto wzbogacić o aromat bądź likier kokosowy. Wystarczy wlać 1-2 łyżeczki wybranego produktu do surowego ciasta. W ten sposób nadamy wypiekom wspaniałego aromatu.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Muffinki kokosowe – jak je udekorować?

Jeśli planujemy podać nasze muffinki kokosowe na zabawie urodzinowej lub innej uroczystości, warto je udekorować. Dzięki temu będą pięknie prezentowały się na stole. Zachwycą oczy i podniebienia wszystkich gości. Te pyszne wypieki polecamy wtedy wzbogacić o:

  • krem cytrynowy z mascarpone – skrywa w sobie włoski serek, cukier puder, jogurt, białą czekoladę i miętę. Nada muffinkom cytrusowej, orzeźwiającej nuty,
  • bitą śmietanę – jest lekka i delikatna – świetnie komponuje się z puszystym, kokosowym ciastem. Warto ułożyć na niej świeże owoce np. maliny, jagody, porzeczki,
  • polewę czekoladową – przygotujemy ją na bazie gorzkiej lub białej czekolady, masła, mleka oraz cukru. Gotowy deser polecamy posypać dodatkowo wiórkami kokosowymi bądź pokruszonymi orzechami,
  • krem maślany – jest nieco cięższy w konsystencji niż bita śmietana, ale także trwalszy. Świetnie sprawdzi się w przypadku bardziej skomplikowanych dekoracji, które przygotujemy za pomocą rękawa cukierniczego,
  • lukier – powstaje poprzez połączenie cukru pudru z wodą lub sokiem z cytryny. Pięknie prezentuje się na babeczkach.

Muffinki kokosowe – inne wersje

Muffinki kokosowe możemy przygotować w wielu różnych wariantach. Wystarczy, że dodamy do ciasta:

  • maliny – myjemy je, osuszamy ręcznikiem papierowym i wkładamy po kilka sztuk do surowego ciasta w papilotkach. Najlepiej sprawdzą się tutaj świeże owoce,
  • białą czekoladę – ścieramy ją na tarce o dużych oczkach i łączymy z pozostałymi składnikami. Polecamy zmniejszyć wtedy ilość dodawanego cukru,
  • banany – obieramy go ze skórki i kroimy na drobne plasterki. Przed wstawieniem muffinek do piekarnika, dekorujemy je owocami,
  • kokosowe pralinki – podczas przekładania ciasta do papilotek, wrzucamy do nich również po jednej pralince. Gotowe wypieki będą skrywać w sobie słodką niespodziankę.

Muffinki kokosowe fit

Muffinki kokosowe z powodzeniem wykonamy w wersji fit. Warto zaznaczyć, że nie zawierają one w sobie ani grama mąki. W związku z tym stanowią także świetną propozycję dla osób unikających glutenu. W skład deseru wchodzą tylko jajka, jogurt naturalny, miód oraz wiórki kokosowe. Składniki łączymy ze sobą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C. Gotowe muffinki są niesamowicie delikatne oraz lekkie. Polecamy udekorować je swoimi ulubionymi owocami.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne