Muffiny z jagodami

Ocena:

4.59 (158)

  • 40 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Muffiny z jagodami to świetny pomysł na uchwycenie smaku lata i szybki sposób na podwieczorek. Leśne owoce otulone są puszystym ciastem, a wierzch wypieku zdobi polewa jogurtowa z białą czekoladą. Ten deser wychodzi każdemu i poradzi sobie z nim nawet najmłodszy początkujący cukiernik. Zobaczcie nasz sprawdzony przepis na muffiny jagodowe i przetestujcie go w domu.  

Składniki:

  • mąka pszenna  250 g

  • mleko  155 ml

  • masło  100 g

  • cukier  180 g

  • proszek do pieczenia  8 g

  • jajka  2 szt.

  • biała czekolada  50 g

  • jogurt  25 g

  • jagody  300 g

Muffiny z jagodami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: jajka i mleko wyjmujemy z lodówki godzinę przed rozpoczęciem pracy. Piekarnik nastawiamy na 180°C, tryb góra dół. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Jagody przebieramy, myjemy i osuszamy. Masło rozpuszczamy i studzimy. 

  • Krok 2:

    Ciasto: mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia. Dosypujemy cukier. W oddzielnym naczyniu lekko roztrzepujemy jajka z mlekiem (125 ml) i rozpuszczonym masłem. Następnie wsypujemy suche składniki i łączymy je z masą jajeczną za pomocą szpatułki. Na koniec dodajemy 250 g jagód (resztę odkładamy do dekoracji). Mieszamy je delikatnie z ciastem na muffiny.  

  • Krok 3:

    Pieczenie: przekładamy masę do papilotek. Wkładamy blachę do rozgrzanego piekarnika na 25 minut. Kiedy muffiny z jagodami urosną i lekko się zarumienią, możemy wyjąć je na blat kuchenny i wystudzić.  

  • Krok 4:

    Polewa: roztapiamy białą czekoladę w kąpieli wodnej. Mieszamy z pozostałym mlekiem i jogurtem naturalnym, aż uzyskamy gładką masę. Smarujemy nią wystudzone muffinki jagodowe. Dekorujemy je pozostałymi owocami.  

Porady

  • Zamiast masła możemy wykorzystać dowolny tłuszcz roślinny. Dobrze sprawdzi się na przykład olej kokosowy lub rzepakowy. Niektórzy dodają do ciasta majonez. Ten zaskakujący składnik sprawia, że otrzymujemy puszyste i wilgotne muffinki z owocami. 
  • Jeśli nie mamy pod ręką papierowych papilotek do babeczek, możemy zrobić je samodzielnie z papieru do pieczenia. Przepis na muffiny z jagodami można także wykorzystać do upieczenia dużej blachy ciasta. 
  • Poza sezonem na świeże leśne jagody możemy bez przeszkód przygotować deser na bazie mrożonek lub upiec muffiny z borówkami amerykańskimi. Owoce te są dostępne w sklepach przez cały rok.  
  • Żeby muffiny jagodowe jeszcze bardziej pachniały świeżym powiewem lata, możemy wzbogacić masę startą skórką z cytryny lub pomarańczy. Warto dodać do niej także aromat lub cukier waniliowy
  • Puszysty deser z owocami przygotowany w formie indywidualnych porcji to świetny pomysł na przyjęcie koktajlowe lub zabawę urodzinową dla dziecka. Popularną praktyką jest dekorowanie ich topperami dopasowanymi do okazji. Kupimy je w sklepach z artykułami cukierniczymi lub imprezowymi. Na przyjęcie można też upiec babeczki z jagodami na kruchym spodzie, czyli tartaletki. Świetnie smakują z kremem na bazie serka mascarpone
  • Muffiny z jagodami można też przygotować w wersji bezglutenowej. Warto wykorzystać wtedy mąkę ryżową, owsianą lub migdałową. Sprawdzi się też gotowa mieszanka oznaczona symbolem przekreślonego kłosa, którą można kupić w prawie każdym dużym markecie lub sklepie z żywnością ekologiczną.  
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Czym udekorować muffiny z jagodami? 

Zaproponowane przez nas muffinki z jagodami ozdobione są polewą jogurtową, która łączy słodycz białej czekolady z kwaskową, mleczną nutą. Tego typu dekorację często spotkamy na marchewkowych i cytrynowych wypiekach. Sprawdzi się też w zestawieniu z puszystym ciastem i leśnymi owocami. Muffiny jagodowe można po prostu posypać przed podaniem cukrem pudrem lub wykończyć za pomocą takich dodatków jak:     

  • lukier – słodka polewa z rozpuszczonego cukru. Świetnie komponuje się z owocowymi wypiekami, kiedy doda się do niej sok z cytryny lub pomarańczy. Może powstać także na bazie białek kurzych. Nosi wtedy nazwę lukier królewski i tworzy śnieżnobiałą, lśniącą powłokę na różnego rodzaju ciastkach i tortach.  
  • bita śmietana z mascarpone – muffiny z owocami leśnymi udekorowane gęstym, puszystym kremem to marzenie każdego łasucha. Dodatek włoskiego serka stabilizuje delikatną śmietanę. Na przyjęciu dla dzieci pięknie zaprezentuje się z kolorową posypką lub czekoladowymi wiórkami.   
  • krem czekoladowy ganache – na bazie dowolnej czekolady i słodkiej śmietanki. Szybką polewę można też zrobić z kakao w proszku, mleka, cukru i masła.  
  • kruszonka – klasyczna posypka do kruchego, ucieranego lub drożdżowego ciasta. Jest bardzo prosta do wykonania i nigdy nie zawodzi – dzięki niej wypieki roztaczają przyjemny aromat i smacznie chrupią. Muffinki z jagodami i kruszonką to idealny poczęstunek dla gości lub na codzienny podwieczorek.  
  • krem maślany z serkiem philadelphia (cream cheese frosting) – gęsty, treściwy i kwaskowy. Świetnie zastąpi polewę jogurtową.          

Inne przepisy na muffinki z owocami  

Muffinki z jagodami i jogurtem to tylko jedna z propozycji na aromatyczne wypieki lata. Przepisy na miniaturowe owocowe ciasta nieustannie mnożą się w sieci i książkach kucharskich, więc do wyboru mamy ogromną bazę inspiracji. Najlepiej przygotowywać muffinki sezonowo, wykorzystując aktualnie dostępne świeże produkty. W ten sposób o każdej porze roku możemy wymyślić coś pysznego i nie dopadnie nas nuda. Latem na naszych stołach najczęściej goszczą: 

  • muffinki z truskawkami – ich przygotowanie jest dziecinnie proste i wystarczy oprószyć je cukrem pudrem, żeby cieszyć się smakami lata w puszystym cieście. W czerwcu owoce warto połączyć z rabarbarem.   
  • muffinki z borówkami – sprawdzą się nie tylko na deser lub podwieczorek, ale także na drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Ciasto można zrobić na kefirze lub maślance – będzie wtedy niezwykle puszyste i wilgotne.  
  • muffinki z porzeczkami – najlepiej czerwonymi, dopiero co zerwanymi z krzaczka. Wakacje w puszystych wypiekach doskonale reprezentują także maliny, wiśnie lub jeżyny.  

W sezonie jesiennym natomiast często pieczemy babeczki ze śliwkami, jabłkami lub gruszkami. Kiedy za oknem czai się deszcz, popularne są również słodkie wypieki na bazie warzyw, takich jak marchewka lub dynia. Zimą najlepiej wykorzystać owoce, które są dostępne przez cały rok i zrobić muffinki bananowe. Można też posłużyć się przetworami i stworzyć miniaturowe ciasta z konfiturą lub dżemem.  

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne