muffinki z borowkami amerykanskimi i kokosowa kruszonka

Szybki deser - dzieci je uwielbiaja!

dodany przez: kasia1977

Desery ciastka muffinki kruszonka Przekąski

Czas przygotowania:
50min.
Ocena:

(średnia 4.54 z 165 głosów)


Składniki:

  • CIASTO
  • 2 szklanki maki (szklanka=250ml)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 lyzka proszku do pieczenia - plaska
  • 1/2 lyzeczki soli
  • 2 jajka
  • 60ml oleju
  • 60ml mleka + jeszcze odrobina, na wypadek, gdy ciasto jest za twarde
  • 1 lyzeczka olejku waniliowego - opcjonalnie
  • 125g opakowanie borowek amerykanskich
  • KRUSZONKA
  • 3 lyzki cukru
  • 2 lyzki wiorkow kokosowych
  • 6 lyzek maki
  • 1 lyzka masla (margaryny) - czubata, okolo 50g; rozpuszczonego w rondelku;

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Skladniki na kruszonke wymieszac, odstawic do lodowki, do czasu, az bedzie potrzebna. Z takiej proporcji wychodzi dosc mokra kruszonka, ale na muffinki wole taka, bo 'wrasta' chociaz troche w ciasto i sie tak tragicznie wszedzie nie osypuje.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 180stC.
  • Suche skladniki na ciasto mieszamy w misce.
  • Wrzucamy owoce i mieszamy delikatnie okrywajac je maka.
  • Mokre skladniki mieszamy razem, jajka roztrzepujemy widelcem.
  • Wlewamy mokre do suchych i szybko mieszamy - tylko do wstepnego polaczenia skladnikow.
  • Wykladamy ciasto do 12 papierowych foremek wlozonych do muffinkowej blaszki. Posypujemy kruszonka.
  • Pieczemy okolo 30min.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy