Muffinki warzywne

Ocena:

4.36 (221)

  • 40 min.
  • łatwy

Muffinki warzywne to szybki i smaczny sposób na małą przekąskę. Ponadto muffinki warzywne będą urozmaiceniem drugiego śniadania oraz pożywnym podwieczorkiem. Babeczki warzywne to także doskonały sposób na przemycenie porcji warzyw dla dzieci. Świeże warzywa najlepiej wykorzystać w sezonie na różne sposoby. Muffinki z warzywami są jednym ze smaczniejszych sposobów na letnie posiłki.Przedstawiamy przepis na muffinki z warzywami.

Składniki:

  • mąka pszenna  400 g

  • margaryna  100 g

  • papryka  1 szt.

  • cukinia  1 szt.

  • pomidor  1 szt.

  • ser żółty  150 g

  • mleko  250 ml

  • jajka  2 szt.

  • sól  1 szczypta

  • proszek do pieczenia  2 łyżeczki

  • natka pietruszki  1.5 łyżeczki

Muffinki warzywne - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Muffinki warzywne - przepis:
    Paprykę należy umyć, wyjąć gniazdo nasienne, sparzyć i pokroić na małe kawałki. Z cukinii i pomidora wydrążyć miąższ, pokroić na małe kawałki. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie trzeba do dużej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól i wszystko wymieszać. Potem trzeba jajka roztrzepać z mlekiem i dodać wraz z roztopioną margaryną do mąki.

    tarty-ser-parmezan-fot.iStock-min (1)
  • Krok 2:

    Następnie wszystko trzeba połączyć metalową łyżką, wrzucić pozostałe składniki i ponownie wymieszać aż do połączenia składników. Następnie formę na 12 muffinek trzeba posmarować tłuszczem, każdy dołek napełnić ciastem do 3/4 głębokości. Piec przez 20 minut w temp. 200° Celsjusza (lub do chwili kiedy patyczek wbity do środka muffinki będzie suchy po wyjęciu). Muffinki warzywne należy wyjąć i ostudzić. Muffinki z warzywami są gotowe do podania.

    zoltka-jajka-fot.iStock (1)

Porady

Muffinki warzywne z jajkiem zawierają w przepisie:

Aby przygotować muffiny warzywne, potrzebna będzie odpowiednia forma, aby babeczki zachowały swój kształt. Najbardziej praktyczna będzie forma silikonowa. Ciasto na wytrawne babeczki nakładamy bezpośrednio do takiej foremki, bez konieczności przygotowywania papilotów - po upieczeniu muffiny z warzywami można bez problemu "wycisnąć". Aby ciasto na babeczki z warzywami dokładnie wybrać z miski warto sięgnąć po silikonową łopatkę. Z kolei do formy wykonanej ze stali należy wcześniej włożyć papierowe foremki na muffiny bądź wyciąć niewielkie kwadraty z papieru do pieczenia i z nich przygotować papiloty do babeczek.

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak zrobić babeczki wytrawne z mięsem?

Babeczki wytrawne to pyszne danie wegetariańskie, jednak można je także przygotować w wersji z mięsem. Jak zrobić babeczki warzywne tak, aby trafić w gusta miłośników mięsa? Przygotowania rozpoczynamy od starcia cukinii na tarce - możemy ją wcześniej obrać, lecz nie jest to konieczne, jednak warto wcześniej wydrążyć z niej miękki miąższ. Cebulę oraz szczypiorek siekamy dość drobno, ser ścieramy na tarce. Wszystkie suche składniki - mąkę, sodę oczyszczoną, sól, pieprz oraz proszek do pieczenia - przesiewamy przez sito do miski. W drugiej misce rozkłócamy jajko i dodajemy do niego posiekaną cebulę, szczypiorek, jogurt naturalny, starty ser, olej i cukinię. Zawartość obydwu misek dokładnie mieszamy do połączenia składników. Podsmażony boczek, kiełbasę lub kurczaka możemy dodać do masy i wymieszać je razem z pozostałymi składnikami, ale możemy też dodać mięso w formie nadzienia, to znaczy: nałożyć część ciasta na muffiny wytrawne do foremki, dodać łyżeczkę mięsa, a następnie przykryć kolejną warstwą ciasta na babeczki. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C i pieczemy przez około 25 minut.

Pyszne sposoby na babeczki wytrawne

Muffiny wytrawne są też świetną opcją na wykorzystanie resztek warzyw, które zalegają nam w lodówce czy spiżarni. W powyższym przepisie na wytrawne muffiny główną rolę gra cukinia, jednak przepis możemy dowolnie modyfikować o składniki, które akurat mamy pod ręką. Babeczki warzywne będą równie pyszne, kiedy ser żółty i cukinię zamienimy np. na ser kozi i buraki. Ciekawym pomysłem będą także wytrawne muffiny, do których dodamy małą kulkę mozzarelli pomiędzy warstwy ciasta - tak, jak w przypadku muffinów z mięsem. Na wierzch takich babeczek warto położyć połówkę pomidorka koktajlowego, a do ciasta, zamiast szczypiorku i cebuli, dodać bazylię i oregano. Muffiny wytrawne możemy także przygotować w wersji bezglutenowej i/lub wegańskiej. Aby takie babeczki były odpowiednie również dla osób, które nie tolerują glutenu, mąkę pszenną zamieniamy na jedną z mąk bezglutenowych, na przykład mieszankę mąki gryczanej, która świetnie sprawdza się w wytrawnych wypiekach, oraz ziemniaczanej, odpowiedzialnej za spoistą konsystencję ciasta. Z kolei babeczki warzywne można zweganizować w bardzo prosty sposób. Jogurt naturalny zastępujemy jednym z roślinnych zamienników, na przykład jogurtem sojowym, który ma bardzo neutralny smak (w przeciwieństwie do jogurtów kokosowych czy migdałowych, które zdecydowanie lepiej wypadną w słodkich wypiekach). Jajko zaś najlepiej będzie zastąpić mielonym siemieniem lnianym bądź ugotowanymi warzywami, na przykład tymi, których użyliśmy wcześniej do ugotowania bulionu.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne