Muffinki gruszkowe toffi
Muffinki gruszkowe toffi - Przepis na Muffinki gruszkowe toffiPrzepis Barney'a Desmazery 'Pear and toffee muffins' z www.bbcgoodfood.com
Składniki:
- 300g maki z proszkiem do pieczenia (self-raising)
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
- 2 lyzeczki mielonego cynamonu
- 85g zlotego, drobnego cukru
- 250ml mleka
- 2 jajka, roztrzepane w miseczce
- 100g masla, roztopionego
- 2 dojrzale gruszki, obrane i pokrojone na male kawalki
- 100g miekkich cukierkow toffi, posiekanych na male kawalki - dalam 150g
- 25g platkow migdalowych, opcjonalnie
Rodzaj diety:
Sposób przygotowania:
Kroki wykonania:
- Przed zrobieniem poczytalam komentarze pod oryginalnym wpisem i poszlam za radami innych: nie moglam znalezc miekkich toffi, a kobietki, ktore uzyly twardych w zastepstwie, skarzyly sie, ze po wystygnieciu cukierki zamieniaja sie w twarde 'kamyczki' w ciastkach, wiec nie sprawdzaja sie najlepiej. Dlatego skorzystalam z jednej z rad i uzylam angielskiego, miekkiego i krowkowo-podobnego 'fudge'. Strzal w 10! :) A, i nie ma co zostawiac kilku kawalkow do dekoracji - stopione toffi i tak splywa z ciasta doslownie wszedzie, tworzac przypalone wysepki na foremce. Lepiej dorzucic calosc do srodka - przynajmniej sie przyda.
- 1. Rozgrzej piekarnik do 200stC (180stC z termoobiegiem). Wyloz blaszke do muffnow 12 papierkami. Wrzuc make, proszek do pieczenia, cynamon i szczypte soli do duzej miski, wmieszaj cukier. Wymieszaj razem mleko, jajka i roztopione maslo w duzym dzbanku i wlej do suchych skladnikow, razem z gruszkami i kawalkami toffi (zostaw garstke do dekoracji na wierzch). Wymieszaj pobieznie, tylko do czasu, az skladniki sie polacza - ciasto powinno byc grudkowate i ze sladami nierozmieszanej maki.
- 2. Rozdziel ciasto pomiedzy papierki, potem posyp resztka toffi i ewentualnie migdalami. Piecz okolo 25-30min, do czasu, az muffinki sa wyrosniete, zlote i twardawe w dotyku (uwaga na roztopione toffi, ktore jest bardzo gorace!). Wyjmij z foremki i zostaw do ostudzenia na kratce.
Podobne przepisy
Czas przygotowania:
50 min.

Pyszne ciasto które rozpływa się w ustach i szybko znika z talerza.
TOFFI
Czas przygotowania:
20 min.

Ciasto gruszkowe w pysznej wariacji - pachnie wanilią, kusi chrupiącymi płatkami migdałowymi. Takie ciasto gruszkowe to pomysł na pyszny podwieczorek, przy filiżance kawy lub herbaty.
Ciasto gruszkowe
Czas przygotowania:
90 min.

pyszne ciasto z książki siostry Anastazji
ciasto toffi
Czas przygotowania:
90 min.

Włoskie ciasto gruszkowe wg przepisu z "Kuchnia Włoska" Penny Stephens
Włoskie ciasto gruszkowe
Czas przygotowania:
60 min.

smaczne ciasto.
Ciasto toffi
Czas przygotowania:
80 min.

Łatwy, oryginalny i pyszny deserek!
Krajanka toffi
Czas przygotowania:
60 min.

słodycz nad słodyczami...
Słodycz toffi
Czas przygotowania:
300 min.

Zaskakujące ciasto na krakersach.
Ciasto toffi
Czas przygotowania:
60 min.

Pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto