Muffinki robi się bardzo szybko i prosto. Są idealne na każdą okazję, nawet dla dziecka do szkoły.
Składniki:
3 jajka
180g cukru
125g jogurtu naturalnego (ja dałam cały kubeczek 180g)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (dałam 1 łyżeczkę cukru waniliowego)
50g masła
250g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
24 papilotki na babeczki
blacha na 12 muffinków
Muffinki jogurtowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 180 st.
Jajka ubić z cukrem.
Masło roztopić i schłodzić.
Do jajek z cukrem dodać jogurt i cukier waniliowy.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito i stopniowo dodawać do masy "płynnej" cały czas mieszając.
Ciasto równo rozłożyć do papilotek najlepiej łyżeczką.
Piec ok.30min, aż patyczek wbity w muffinka będzie suchy. Można wstawić dwie blachy od razu jeśli ktoś takowe posiada - ja mam jedną, dlatego pieczenie szło na dwie tury.