Moskole

Placki z gotowanych ziemniaków rodem z góralskiej kuchni

NaleśnikiPrzekąski

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 201 głosów)

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 szklanka kefiru lub maślanki
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżka soli
  • 100 g masła
  • 4 ząbki czosnku
  • szczypta soli

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy kefir lub maślankę, sól oraz tyle mąki, aby dało się zagnieść odchodzące od ręki ciasto (w trakcie zagniatania stopniowo dosypujemy mąkę).
  • Ciasto wałkujemy na placek grubości 1 cm i wykrawamy owalne moskole. Delikatnie oprószamy je mąką i pieczemy na brzegu gorącej blachy (na piecu). Podajemy gorące z masłem czosnkowym.
  • Masło czosnkowe:
  • masło rozetrzeć ze zmiażdżonym czosnkiem i solą.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy