Moskole
Moskole - Przepis na MoskoleSkładniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 1 szklanka kefiru lub maślanki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 płaska łyżka soli
- 100 g masła
- 4 ząbki czosnku
- szczypta soli
Kuchnia:
Sposób przygotowania:
Posiłek:
Kroki wykonania:
- Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy kefir lub maślankę, sól oraz tyle mąki, aby dało się zagnieść odchodzące od ręki ciasto (w trakcie zagniatania stopniowo dosypujemy mąkę).
- Ciasto wałkujemy na placek grubości 1 cm i wykrawamy owalne moskole. Delikatnie oprószamy je mąką i pieczemy na brzegu gorącej blachy (na piecu). Podajemy gorące z masłem czosnkowym.
- Masło czosnkowe:
- masło rozetrzeć ze zmiażdżonym czosnkiem i solą.
Podobne przepisy

Moskole

Moskole, czyli placki ziemniaczane po góralsku.
Moskole, czyli placki po góralsku

Moskole z oscypkiem i kiełbasą

Chłodnik z botwiny to jeden z klasyków polskiej kuchni. Orzeźwia i pysznie smakuje. Chłodnik z botwiny warto podać ze sporą ilością zieleniny i... białym serem. Taki chłodnik z botwiny zaskoczy gości!
Chłodnik z botwiny - prosty i pyszny

Kartoflak to prawdziwy przysmak. Ta babka ziemniaczana rodem ze Śląska może i nie jest niskokaloryczna, ale za to jaka smaczna! Kartoflak udowadnia, że ziemniaki to wcale nie takie zwykłe warzywo. Odpowiednio przygotowane potrafią smakować po królewsku. No i nie ma osoby, która by ich nie lubiła. Sprawdźcie nasz przepis na kartoflaka!
Kartoflak

Zając po polsku

Kopytka z sosem grzybowym

Plendze

Jabłecznik z bezą to wspaniałe ciasto. Pod lekko chrupiącą z wierzchu, a miękką w środku bezą, kryją się kwaśne jabłka na delikatnym kruchym spodzie. Jabłecznik z bezą to połączenie smaku kwaśnego i słodkiego, które tworzą przyjemny balans. To ciasto bardzo efektowne, ale łatwe do zrobienia. Wygląda na skomplikowane, jednak nie trzeba dużych umiejętności kucharskich, żeby je przygotować.