Moskole
Moskole - Przepis na MoskolePrzywędrowały na Podhale w czasie I wojny świat. wraz z rosyjskimi jeńcami.
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka maślanki lub zsiadłego mleka
- ½ łyżki soli
Kroki wykonania:
- Odcedzone i ostudzone ziemniaki ugniatamy wraz z mąką, solą i maślanką na gładką, gęstą masę. Masa ma mieć taką konsystencję, żeby dało się formować placki. Masę rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką na placek grubości 1 – 3 cm (według uznania) i wykrawamy z niego owalne moskole. Można też formować placki w rękach, nadając im owalny kształt.
- Pieczemy na skraju gorącej blachy.
- Podajemy z masłem zmieszanym z drobniutko posiekanym czosnkiem i solą.
Podobne przepisy
Czas przygotowania:
20 min.

Placki z gotowanych ziemniaków rodem z góralskiej kuchni
Moskole
Czas przygotowania:
25 min.

Moskole, czyli placki ziemniaczane po góralsku.
Moskole, czyli placki po góralsku
Czas przygotowania:
45 min.

Kuchnia góralska to połączenie prostoty i głębi aromatów. Nie bez powodu zatem jednym z ulubionych dań koneserów kuchni regionalnej są Moskole z oscypkiem.
Moskole z oscypkiem i kiełbasą
Czas przygotowania:
120 min.

Tort też może być zdrowy! :) ten specyficzny tort to kawał roboty... ale za to jaka satysfakcja!!
Wykwintny tort chlebowy
Czas przygotowania:
60 min.

Krokiety z kapustą i grzybami, choć nieco pracochłonne, to można sporządzić nie tylko na Wigilię.
KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
Czas przygotowania:
30 min.

Pożywna , regionalna zupa
Polewka albo inaczej - zupa z maślanki
Czas przygotowania:
120 min.

Wspomnienie z Zuberca - przepyszny drożdżowy placek z czosnkowym masełkiem i serem rodem z Węgier.
Langosze - węgierskie placki
Poziom trudności:
Łatwy
Czas przygotowania:
60 min.

Pyszna zapiekanka pasterska - łatwa w przygotowaniu, sycąca i całkiem szybka. Po pierwszym etapie przygotowania składników, reszta robi się sama - kiedy zapiekanka pasterska piecze się w piekarniku. Zapiekanka pasterska sprawdzi się zdecydowanie na obiad, ale można ją podać też na obiadokolację.
Zapiekanka pasterska
Czas przygotowania:
90 min.

samo mięso z rosołu, szczególnie wołowina gorszej jakości, nie jest smaczne..