Moskole

Przywędrowały na Podhale w czasie I wojny świat. wraz z rosyjskimi jeńcami.

NaleśnikiPrzekąski

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 164 głosów)

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka maślanki lub zsiadłego mleka
  • ½ łyżki soli

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Odcedzone i ostudzone ziemniaki ugniatamy wraz z mąką, solą i maślanką na gładką, gęstą masę. Masa ma mieć taką konsystencję, żeby dało się formować placki. Masę rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką na placek grubości 1 – 3 cm (według uznania) i wykrawamy z niego owalne moskole. Można też formować placki w rękach, nadając im owalny kształt.
  • Pieczemy na skraju gorącej blachy.
  • Podajemy z masłem zmieszanym z drobniutko posiekanym czosnkiem i solą.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy