Morelowiec

Smakowity placek z morelami.

ciasto z owocamiDeseryPlacki

Czas przygotowania:
30 min.
Kalorie:
390.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 160 głosów)

Składniki:

  • 12 dojrzałych, ale twardych moreli
  • 1 i 1/4 szklanki (20 dag) mąki
  • 4 jajka
  • 200 ml świeżej śmietany
  • 10 dag zmielonych migdałów
  • torebka cukru waniliowego
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 10 dag masła
  • sól

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Morele umyć, przekroić na pół, usunąć pestki, pokroić w paseczki. Wrzucić na patelnię, podsmażyć na łyżce masła, posypać cukrem pudrem.
  • Zmiksować resztę masła ze szczyptą soli, dwoma łyżkami cukru, trzema jajkami, przesianą mąką i cukrem waniliowym.
  • Do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia przelać masę. Wyrównać, ułożyć morele i mielone migdały.
  • Pozostałe jajko ubić z łyżką cukru, dodać śmietanę, dokładnie wymieszać. Polać morele
  • masą śmietanowo-jajeczną. Wierzch tarty posypać pozostałym cukrem. Piec 45 minut
  • w temperaturze 180°C. Podawać lekko ciepłą lub wystudzoną.

Kalorie: 390.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy