Morelowa tarta z Linzu

Dodany przez:

Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Ewa Gmiter-Rogalska

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 30 dag dżemu morelowego
  • starta skórka z 1 pomarańczy
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 25 dag miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżki rumu
  • 1/2 szklanki lekko prażonych, zmielonych orzechów laskowych
  • 35 dag mąki uniwersalnej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • jajko roztrzepane z 2 łyżkami zimnej wody

Przygotowanie

  1. Dżem morelowy lekko podgrzewamy, mieszamy ze skórką pomarańczową.
  2. Z jajek wyjmujemy żółtka i przecieramy przez sitko. Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką, puszystą masę. Dolewamy ekstrakt waniliowy i rum, mieszamy. Dodajemy orzechy i żółtka, mieszamy. Do maślanej masy dodajemy przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia. Zagniatamy, aż składniki się połączą, a ciasto będzie dosyć miękkie. Dzielimy je na dwie porcje, zawijamy w folię, formując dyski i wkładamy na 2 godz. do lodówki.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 175°C. Na oprószonym mąką blacie rozwałkowujemy jedną porcję ciasta na grubość 1 cm. Kładziemy na cieście spód od tortownicy (24 cm), wycinamy koło i przenosimy je na dno tortownicy wyłożone papierem do pieczenia. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i tniemy na paski. Z kilku robimy ok. 2–cm brzeg wokół tortownicy.
  4. Na spodzie rozprowadzamy morelowe nadzienie. Na wierzchu ciasta z pasków układamy kratkę. Smarujemy jajkiem roztrzepanym z wodą. Pieczemy przez 40–60 min, aż wierzch tarty stanie się złotobrązowy. Pozostawiamy do wystygnięcia.
tarta z owocami ciasto z owocami ciasto z morelami tarta z morelami
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy