Moje ciasto imieninowe

Wzorowałam się trochę na znanych przepisach, ale całość "posklejałam" według własnego pomysłu

Deserygalaretki

Czas przygotowania:
240 min.
Ocena:

(średnia 4.5 z 162 głosów)

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
  • 8 jaj
  • 2 szklanki cukru
  • 8 łyzek oleju
  • 2 szklanki maki
  • 2 łyzeczki proszku do pieczenia
  • 3-4 łyzek kakao
  • dodatkowo:
  • biszkopty-ja uzyłam podłuznych, które stosuje sie do tiramisu
  • 2 serki homogenizowane, tutaj o smaku malinowym
  • odrobina malin( moga byc mrozone, ja uzyłam malin z syropu)
  • 2xgalaretka malinowa
  • gotowy krem do tortów śmietankowy
  • kilka kostek gorzkiej czekolady, potarkowanej
  • polewa posypka

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Biszkopt;
  • Odzielamy białka od zółtek. Ubijamy je na sztywna pianę, dodajemy cukier, żółtka, cały czas ucierając. Olej, makę przesiana z proszkiem i na końcu kakao. Pieczemy i studzimy.
  • 1 galaretkę rozpuszczamy według zaleceń producenta, studzimy. 2 galaretke rozpuszczamy w niepełnej szklance wody, Odstawiamy do ostygnięcia.
  • Przygotowujemy krem według zaleceń producenta, na końcu dodajemy nasza potarkowana czekolade.
  • Ostudzone ciasto przekrawamy w zdłuż. Dolny placek bardzo delikatnie ponczujemy ( ja uzyłam mojego syropu malinowego, ale mozna sok malinowy rozcienczyć odrobina wody i też będzie dobrze). Nakładamy nasz krem z czekoladą, nastepnie układamy biszkopty w jednym rzędzie, ale następny rząd w niewielkim odstepie. W powstałą przerwę nakładamy tężejącą galaretkę. Odstawiamy do stężenia. Naszą drugą galaretkę mieszamy z serkami homogenizowanymi i dodajemy malin. Mieszamy i wykładamy na ciasto. przykrywamy drugim plackiem, który tez delikatnie ponczujemy. Odstawiamy do schłodzenia. szykujemy sobie polewę czekoladową, dekorujemy nia nasze ciasto.
  • Placek najlepiej smakuje na drugi dzień;-)))

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy