Moje ciasto imieninowe

Wzorowałam się trochę na znanych przepisach, ale całość "posklejałam" według własnego pomysłu

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 5 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • Składniki na biszkopt:
  • 8 jaj
  • 2 szklanki cukru
  • 8 łyzek oleju
  • 2 szklanki maki
  • 2 łyzeczki proszku do pieczenia
  • 3-4 łyzek kakao
  • dodatkowo:
  • biszkopty-ja uzyłam podłuznych, które stosuje sie do tiramisu
  • 2 serki homogenizowane, tutaj o smaku malinowym
  • odrobina malin( moga byc mrozone, ja uzyłam malin z syropu)
  • 2xgalaretka malinowa
  • gotowy krem do tortów śmietankowy
  • kilka kostek gorzkiej czekolady, potarkowanej
  • polewa posypka

Przygotowanie

  1. Biszkopt;
  2. Odzielamy białka od zółtek. Ubijamy je na sztywna pianę, dodajemy cukier, żółtka, cały czas ucierając. Olej, makę przesiana z proszkiem i na końcu kakao. Pieczemy i studzimy.
  3. 1 galaretkę rozpuszczamy według zaleceń producenta, studzimy. 2 galaretke rozpuszczamy w niepełnej szklance wody, Odstawiamy do ostygnięcia.
  4. Przygotowujemy krem według zaleceń producenta, na końcu dodajemy nasza potarkowana czekolade.
  5. Ostudzone ciasto przekrawamy w zdłuż. Dolny placek bardzo delikatnie ponczujemy ( ja uzyłam mojego syropu malinowego, ale mozna sok malinowy rozcienczyć odrobina wody i też będzie dobrze). Nakładamy nasz krem z czekoladą, nastepnie układamy biszkopty w jednym rzędzie, ale następny rząd w niewielkim odstepie. W powstałą przerwę nakładamy tężejącą galaretkę. Odstawiamy do stężenia. Naszą drugą galaretkę mieszamy z serkami homogenizowanymi i dodajemy malin. Mieszamy i wykładamy na ciasto. przykrywamy drugim plackiem, który tez delikatnie ponczujemy. Odstawiamy do schłodzenia. szykujemy sobie polewę czekoladową, dekorujemy nia nasze ciasto.
  6. Placek najlepiej smakuje na drugi dzień;-)))
czekolada deser dla dzieci kakao galaretka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze