Moja jesienna nalewka

Smaczna, pachnąca wiśniami nalewka.

Dodany przez:

Likiery, syropy i nalewki

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 3.25 z 4 głosów)

Składniki

  • 400 liści z wiśni,
  • 2 litry wody,
  • 1,5 kg owoców aronii,
  • 1,5 kwasku cytrynowego,
  • 2 kg cukru,
  • 1 litr spirytusu

Przygotowanie

  1. Liście dokładnie opłukać, umyć również owoce aronii.
  2. Liście i aronię zalać 2 litrami wody i gotować około 15 minut.
  3. Gdy przestygnie, tak żeby się nie poparzyć - powstały wywar przecedzić a liście z owocami lekko wycisnąć przez gazę.
  4. Do uzyskanego wywaru dodajemy cukier i kwasek cytrynowy, gotujemy mieszając do rozpuszczenia się cukru i kwasku.
  5. Studzimy.
  6. (Ja studzę w ten sposób, że wstawiam uzyskany sok do większego garnka z zimną wodą).
  7. Do chłodnego soku wlewamy spirytus, mieszamy i rozlewamy do butelek.
  8. Nadaje się do spożycia po wystygnięciu. Można je przyspieszyć wstawiając do lodówki. Z takiej porcji otrzymujemy do 4 litrów nalewki.
nalewki napój alkohol.... nalewka aronia
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze