Moja jesienna nalewka

Smaczna, pachnąca wiśniami nalewka.

Napojealkoholenalewki

Czas przygotowania:
1440 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.4 z 192 głosów)

Składniki:

  • 400 liści z wiśni,
  • 2 litry wody,
  • 1,5 kg owoców aronii,
  • 1,5 kwasku cytrynowego,
  • 2 kg cukru,
  • 1 litr spirytusu

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Liście dokładnie opłukać, umyć również owoce aronii.
  • Liście i aronię zalać 2 litrami wody i gotować około 15 minut.
  • Gdy przestygnie, tak żeby się nie poparzyć - powstały wywar przecedzić a liście z owocami lekko wycisnąć przez gazę.
  • Do uzyskanego wywaru dodajemy cukier i kwasek cytrynowy, gotujemy mieszając do rozpuszczenia się cukru i kwasku.
  • Studzimy.
  • (Ja studzę w ten sposób, że wstawiam uzyskany sok do większego garnka z zimną wodą).
  • Do chłodnego soku wlewamy spirytus, mieszamy i rozlewamy do butelek.
  • Nadaje się do spożycia po wystygnięciu. Można je przyspieszyć wstawiając do lodówki. Z takiej porcji otrzymujemy do 4 litrów nalewki.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy