Moja chatka puchatka

Najtrudniejszą częścią tego przepisu jest czekanie, bo wprost nie można się oprzeć.

CiastaDesery

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 184 głosów)

Składniki:

  • -5 paczek herbatników np. "szkolnych"
  • -1 szklanka cukru pudru
  • -1 litr mleka
  • -1 duża śmietana 18%
  • -5 jajek
  • -1 masło
  • -polewa czekoladowa gotowa lub robiona (cukier + margaryna + kakao)

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • 1. Rozmącamy jajka. Na wolnym ogniu gotujemy mleko, ze śmietaną i jajkami. Od czasu do czasu mieszamy, całość gotuje się dopóki nie utworzy się ser. Serwatkę odlewamy a ser studzimy.
  • 2. Masło ucieramy z cukrem pudrem, powoli dodajemy serek i ucieramy mikserem.
  • 3. Na desce układamy wzdłuż herbatniki, smarujemy masą i układamy na to dwa następne herbatniki tak aby powstał trójkąt "domek" . Polewamy ostudzoną polewą i schładzamy w lodówce. Ciasto najlepsze jest drugiego dnia, gdy herbatniki zmiękną, a masa stężeje.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy