MÓJ MURZYNEK Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ POSYPANY WIÓRKAMI KOKOSOWYMI

Po prostu szybie i dobre ciasto na powszedni i świąteczny dzień.

murzynekDeserypolewa czekoladowa

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.55 z 208 głosów)

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 3 szklanki cukru kryształu, w tym 1 szklanka do ubicia piany.
  • odrobinę soku z cytryny do ubicia piany z białek,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 5 łyżek kopiastych ciemnego kakao (opakowanie z wiatrakami),
  • 1 kostka margaryny "Kasia", lub masła,
  • pół szklanki mleka.
  • Na polewę :
  • 1 margaryna,
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 łyżki ciemnego kakao,
  • 4 łyżki wody.
  • Dodatki:
  • kokos biały lub kolorowy do posypania murzynka.

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • W garnku rozpuścić następujące składniki, tj. : margarynę, cukier, cukier waniliowy, kakao i dodać mleko.
  • Doprowadzić na małym ogniu wszystko do zagotowania, cały czas mieszając.
  • Ostudzić i potem do zimnej masy dodać : 5 żółtek, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko zmiksować i na końcu dodać ubitą na sztywno pianę z 5 jajek (w czasie ubijania jej dosypujemy powoli 1 szklankę cukru i przy końcu ubijania dodajemy trochę soku z cytryny) i delikatnie mieszamy całość.
  • Piec w standardowej blaszce prostokątnej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą w temperaturze 180 stopni C. przez 40 minut.
  • Po wystygnięciu ciasta polać go wcześniej przygotowaną letnią polewą czekoladową (składniki powyższe połączyć i zagotować) i posypać po całości białymi wiórkami kokosowymi.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy