Mój barszcz czerwony

Następna zupa-barszcz czerwony, który jest jadany w domach większości Polaków.

Zupybarszcz czerwony

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 227 głosów)

Składniki:

  • 4 czerwone buraki-500 gram,
  • (Zamiast buraków świeżych użyłam słoik 500 gramów buraków własnej roboty
  • startych na grubych oczkach).
  • parę łyżek koncentratu buraczanego
  • dla lepszego koloru,
  • 1 duża marchewka,
  • 1 duża pietruszka,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 ml. kwaśnej śmietany 18 %,
  • 2 kostki rosołowe,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 łyżka octu
  • lub 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka majeranku,
  • sól-do smaku,
  • pieprz-do smaku,
  • przyprawa do zup-maggi-do smaku.

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Warzywa-buraki (ja dałam 500 gram
  • zagotowanych wcześniej
  • potartych na grubych oczkach swojskich buraków)
  • marchew
  • pietruszkę
  • cebulę obrać
  • umyć i pokroić w kostkę.
  • Czosnek przecisnąć przez praskę.
  • W/w warzywa włożyć to wraz z liściem laurowym
  • zielem angielskim i pieprzem
  • majerankiem do 2 litrów wody i do miękkości-15 minut.
  • 200 ml kwaśnej śmietany wlać do wrzątku.
  • (Wlać do tego trochę gorącego wywaru
  • by się zupa nie zważyła).
  • W tym wypadku do zupy nie została dodana śmietana
  • co obrazuje powyższe zdjęcie.
  • Dodać do smaku 2 różne kostki rosołowe (mniej
  • bo 1 kostka jest na pół litra wody)
  • 1 łyżkę octu lub 2 łyżki soku z cytryny dla zakwaszenia.
  • Wlać do zupy kilka łyżek koncentratu buraczanego
  • by miał intensywny kolor.
  • Przyprawić do smaku solą
  • pieprzem
  • maggi.
  • Gotować
  • aż zakipi.
  • Następnie przecedzić zupę przez sitko.
  • Podawać
  • np. z uszkami
  • krokietem
  • lub pasztecikami.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy