Młode ziemniaki z łososiem w śmietanowym sosie

Bogate w białko, eleganckie, a zarazem proste danie. Młode ziemniaki podane z łososiem w aromatycznym śmietanowym sosie to pomysł na pyszną przekąskę lub kolację

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 193 głosów)

Składniki:

  • 6 dymek ze szczypiorem, pokrojonych w krążki
  • po garstce: koperku, natki, estragonu, posiekanych kilka listków szczawiu lub botwinki
  • 150 g gęstej kwaśnej śmietany
  • 150 g kremówki 30%
  • 5 łyżek mleka
  • do smaku: sól, pieprz, cukier
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki masła
  • 6 młodych ziemniaków, wyszorowanych i ugotowanych w mundurkach
  • 20 g sera typu parmezan, startego
  • 200 g wędzonego na zimno łososia

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Dymki mieszamy z posiekaną zieleniną oraz szczawiem lub botwinką.
  • Śmietanę ucieramy na gładko z kremówką i mlekiem, przyprawiamy do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny; odstawiamy.
  • Olej ucieramy z resztą soku z cytryny i solą do smaku. Masło rozgrzewamy na patelni.
  • Całe ziemniaki zgniatamy dłonią, układamy na maśle i obsmażamy na rumiano ze wszystkich stron. Na koniec posypujemy serem i potrząsamy patelnią, aby dobrze się nim oblepiły.
  • Sos śmietanowy wylewamy na duży talerz, układamy na nim gorące ziemniaki, na nich kładziemy płatki łososia, posypujemy zieleniną wymieszaną z przyprawionym olejem.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Mojego Gotowania" nr 6/2018

Notka redakcyjna

Jeśli do sosu weźmiemy tylko kwaśną śmietanę, zamieńmy łososia na śledzia w oleju i posypmy startym miękkim żółtym serem (wtedy ziemniaków już nie obsmażamy z serem!)
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy