Marchewka duszona

Ocena:

4.44 (190)

  • 30 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Marchewka duszona to smaczny, prosty i zdrowy dodatek do obiadu, który świetnie komponuje się z daniami mięsnymi i rybnymi. Jest ona słodka, a zarazem niezwykle delikatna w smaku, dzięki czemu nie dominuje nad innymi składnikami dania. W zależności od preferencji marchewkę duszoną możemy przygotować w różnej formie, w tym m.in. talarków, kosteczki bądź pasków. Do przygotowania marchewki duszonej będziemy potrzebowali m.in. masła, cukru, mąki i soku z cytryny. Poniżej podajemy prosty i szybki przepis na duszoną marchewkę do obiadu! 

Składniki:

  • marchewka  500 g

  • masło  15 g

  • woda  300 ml

  • sól  1 szczypta

  • cukier  1 szczypta

  • sok z cytryny  20 ml

  • mąka  15 g

Marchewka duszona - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Na początku marchewkę należy obrać i pokroić w plastry. Następnie trzeba ją wrzucić do garnka i zalać wodą, aby zakryła marchewkę Następnie trzeba dodać łyżkę masła i gotować do miękkości. W tym czasie trzeba rozrobić łyżkę mąki i dobrze wymieszać w 100 ml wody. Płyn należy dodać do marchewki, doprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny. Marchewka duszona powinna być przez około 3-5 minut. Aż nabierze konsystencji sosu. Duszona marchewka jest gotowa do podania. 

    marchewka

Porady

  • Marchewka duszona często kojarzy nam się z dodatkiem do tradycyjnych obiadów: kotletów mielonych czy też ryby panierowanej w bułce tartej. Niemniej jednak z powodzeniem możemy podać ją również na uroczysty posiłek – w takim przypadku świetnie sprawdzą się marchewki baby, które jednak są nieco droższe. 
  • Nasz przepis na marchewkę gotowaną, a następnie duszoną w maśle, możemy nieco zmodyfikować poprzez dodanie do niej groszku. Tego typu przystawka do obiadu najlepiej smakuje na ciepło.
  • Jeśli chcemy, by nasza marchewka duszona była nie tylko pyszna, ale również zdrowa, to zamiast cukru białego, możemy dodać do niej cukier trzcinowy bądź ksylitol. Dobrym pomysłem jest także zrezygnowanie z dodatku mąki – warto jednak pamiętać, że wtedy marchewka duszona będzie miała nieco inną - rzadszą konsystencję. 
     
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna


Jak zrobić duszoną marchewkę do obiadu? 


Przygotowanie marchewki duszonej do obiadu jest łatwym zadaniem, niewymagającym specjalnych umiejętności kulinarnych. Najpierw należy obrać marchewkę i pokroić ją w kostkę lub w talarki, a następnie gotować do miękkości przez ok. 15 minut. Można też skorzystać z innego sposobu – najpierw marchewkę (ze skórką) wrzucamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy do miękkości, a dopiero po ugotowaniu obieramy ją i kroimy wedle uznania. Wówczas, gdy nasza marchewka będzie już miękka należy dodać do niej masło, a następnie doprawić solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Na końcu dodajemy zasmażkę: śmietanę mieszamy z mąką pszenną, a następnie dodajemy do marchewki i całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowana marchewka duszona świetnie komponuje się z tradycyjnymi daniami kuchni polskiej. Z powodzeniem możemy serwować ją do mięs i ryb, a także dań wegetariańskich. Co istotne, marchewka w takim wydaniu jest bardzo lubiana przez dzieci! 
 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne