Młoda kapusta z ziemniakami i groszkiem - sałatka na grilla

Sałatka na grilla to obowiązkowy punkt grillowania! Propozycją może być młoda kapusta z młodymi ziemniakami i młodym groszkiem. Całość jest świeża, pyszna i łatwa do przygotowania!

Dodany przez:

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 80 dag pokrojonej drobno młodej kapusty
  • 70 dag wyszorowanych młodych ziemniaków
  • 5 dymek typu paluch
  • 6 małych ogórków małosolnych
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki oliwy
  • 15 dag wyłuskanych ziaren młodego groszku
  • sól, pieprz
  • pęczek świeżej mięty

Przygotowanie

  1. Kapustę solimy i odstawiamy na bok na 30 min.
  2. Ziemniaki gotujemy w łupinie, studzimy i rozrywamy nieregularnie na dwie części każdy. Przekładamy do miski, dodajemy pokrojone w cienkie talarki cebulki i plasterki ogórków, miód, oliwę i groszek. Solimy i doprawiamy pieprzem.
  3. Kapustę dokładnie odciskamy, mieszamy z zawartością miski i drobno posiekaną miętą. Serwujemy natychmiast, jako dodatek obiadowy do pieczonych ryb lub białych, dietetycznych mięs.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2016.

Wskazówki

>>> Perfekcyjna sałatka grillowa, np. do skrzydełek z kurczaka: przecięte na pół wystarczy zamarynować przez godzinę w kilku łyżkach keczupu, posiekanym czosnku, posiekanym ananasie, pikantnym tabasco, sosie sojowym i odrobinie oleju, a następnie piec ok. 30 min.
>>> Nieco odmieniony colesław też jest idealny na wieczór przy grillu: 1/2 główki młodej kapusty drobno siekamy, mieszamy z łyżką cukru, 2 pokrojonymi w kostkę młodymi cebulkami, posiekaną papryczką chili, 3 łyżkami natki kolendry, 10 dag majonezu, 5 dag jogurtu, 2 łyżkami octu jabłkowego oraz solą i pieprzem do smaku. Dodatek młodej  kukurydzy i dwóch startych marchewek mile widziany.

Zobacz też: łazanki z młodą kapustą

 

groszek młoda kapusta ziemniaki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze