Mix duszonych warzyw

Doskonały dodatek do obiadu.

Czas przygotowania:
25 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.42 z 141 głosów)

Składniki:

  • 1 średnia marchewka
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 6 rzodkiewek
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 10 cm kawałek białej rzodkwi
  • olej do smażenia
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania
  • 1 łyżka masła
  • 1 czubata łyżka serka kremowego naturalnego
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Marchewkę obrać, pokroić w półplasterki. Czosnek posiekać. Cebulę przekroić na pół, a następnie w plasterki. Rzodkiewki oczyścić, odciąć im korzonki i listki, każdą przekroić na pół. Białą rzodkiew obrać, a następnie pokroić w półplasterki. Wszystkie warzywa wrzucić na rozgrzany olej i smażyć kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Do warzyw wlać pół szklanki wody, dodać trochę przyprawy uniwersalnej. Dusić pod przykryciem do miękkości wszystkich warzyw. Jak warzywa będą już miękkie, dodać do nich masło, serek i pieprz. Wymieszać i smażyć bez przykrycia na dużym ogniu tak długo, aż prawie cały płyn odparuje, a sos zgęstnieje. Podawać jako dodatek do obiadu.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy