Miodownik

Pyszny, smaczny miodownik.

dodany przez: suve

Ciasta miodownik Desery

Czas przygotowania:
60min.
Ocena:

(średnia 4.48 z 157 głosów)


Składniki:

  • Ciasto:
  • kostka margaryny (w temp. pokojowej)
  • 5 całych jajek
  • 10 łyżek miodu (wedle upodobań)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Krem:
  • 3/4 litra mleka
  • 6 łyżek kaszy manny
  • kostka masła (250g)
  • pół kostki margaryny
  • pół szklanki cukru
  • sok z 2 cytryn
  • opcjonalnie alkohol dla smaku
  • Polewa:
  • pół kostki margaryny
  • 5 kostek gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • Dekoracja:
  • kolorowe posypki/migdały

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Margarynę, miód i cukier zagotować i ostudzić.
  • Do całej masy dodać jajka, przesianą mąkę i sodę.
  • Ciasto wyrobić mikserem i podzielić na 3 równe części. Każdą z części upiec osobno w temp 160C przez ok. 15 min.
  • Mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wsypać kaszę mannę. Trochę pogotować cały czas mieszając. Zdjąć z pieca i ostudzić.
  • Masło utrzeć z margaryną na puszystą, jednolitą masę. Następnie dodawać stopniowo kaszę mannę i sok z cytryn.
  • Wszystkie składniki na polewę zagotować ciągle mieszając i pozostawić do ostygnięcia.
  • Gotowym kremem przełożyć upieczone placki. Wierzch ciasta polać czekoladą (lekko zastygającą) i udekorować kolorowymi posypkami lub migdałami wedle uznania.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy