Miodownik

Idealne ciasto na nadchodzące święta. Istnieją różne nazwy tego ciasta: stefanka, grysikowiec, miodownik. Krem nie jest z kaszy manny, ale budyniowy.

Dodany przez:

Na zimno

Czas przygotowania:
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Ciasto miodowe:
  • 600 g mąki
  • 300 g cukru
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki wody
  • 2 żółtka
  • 300 g masła
  • 1 czubata łyżeczka sody
  • Masa budyniowa:
  • 350 g cukru
  • 1,5 l mleka
  • 2 cukry waniliowe
  • 350 g masła
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • orzechowa masa kajmakowa
  • orzechy włoskie

Przygotowanie

  1. Ciasto: Mąkę wymieszać z sodą, dodać posiekaną margarynę oraz pozostałe składniki. Wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na 4 równe części.
  2. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Każdą część ciasta rozwałkować na wymiar blaszki. Piec w temperaturze 170 st. C przez 8-11 min. W ten sam sposób upiec pozostałe 3 blaty.
  3. Masa budyniowa: Z podanej ilości mleka odlać pół szklanki i rozmieszać w nim mąki. Pozostałe mleko ugotować z cukrami i masłem. Wlać rozprowadzone mąki i energicznie mieszając ugotować budyń.
  4. Na pierwszy blat miodowy wyłożyć część masy budyniowej. Przykryć drugim blatem, wyłożyć kolejną część masy budyniowej, przykryć trzecim plackiem miodowym. Wyłożyć ostatnią część budyniu i przykryć ostatnim blatem ciasta.
  5. Kiedy ciasto ostygnie wyłożyć masę kajmakową i obsypać posiekanymi orzechami włoskimi.
miód orzechy włoskie cukier
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy