Miodowe żeberka z kiszoną kapustą

Jestem studentem, a żeberka na miodzie to proste i świetne źródło energii podczas nauki.

kapusta kiszonadania mięsne

Czas przygotowania:
80 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 188 głosów)

Składniki:

  • 1 kg świeżych żeberek
  • 30 dag kiszonej kapusty
  • 15 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • czosnek
  • przyprawa do żeberek
  • kieliszek wytrawnego wina
  • 3 łyżki miodu
  • olej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • 1. Porcję żeberek dzielimy na kawałki, aby każdy miał jedną kość, nacieramy przyprawą, pieprzem, solą i wkładamy do naczynia. Zalewamy sporządzoną marynatą: mieszamy olej, wino, roztopiony miód oraz roztarty czosnek. Na całość posypujemy pokrojoną w kostkę cebulę. Zostawiamy w lodówce na noc.
  • 2. Na patelnię wylewamy żeberka z marynatą. Po kilku minutach ciepłą zaprawę przelewamy do naczynia żaroodpornego, a żeberka podsmażamy na małej ilości oleju przez ok. 5 min.
  • 3. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Część z nich układamy na dnie naczynia w zalewie.
  • 4. Podsmażone żeberka wykładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy większą częścią pieczarek. Na wierzch dodajemy kiszoną kapustę.
  • 5. Całość przykrywamy i pieczemy w piekarniku w temp. 150 stopni przez około 1 godzinę (aż mięso będzie łatwo odstawać od kości).
  • 6. Podajemy z puree.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy