Miodowe kokosanki

wykonane z ciasta miodowego są wilgotne i puszyste

Deserykokosanki

Czas przygotowania:
120 min.
Ocena:

(średnia 4.47 z 181 głosów)

Składniki:

  • blaszka o wymiarach 18/25cm , natłuszczona masłem i oprószona bułką tartą
  • CIASTO:
  • 2 niepełne szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka 3%
  • ok. 1 szklanki cukru drobnego
  • 100 gram masła miękkiego
  • 4 całe jajka
  • 4 łyżki miodu płynnego gryczanego
  • POLEWA:
  • 1 i 1/3 szklanki cukru,
  • 1 szklanka mleka 3 %,
  • 300 gram masła,
  • 50 gram kakao.
  • zagotować.
  • ORAZ
  • Wiórki kokosowe do panierki

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Masło zmiksować, dodając cukier, potem jajka (stopniowo), następnie miód, mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia.
  • Na koniec dodajemy mleko.
  • Wlać ciasto do blaszki i piec ok.1 godzinę w 180 st.
  • Na początku na 2 grzałki(góra, dół), a po 30-40 minutach tylko na dolną grzałkę.
  • Po upieczeniu wystudzić i pokroić w kwadraty o dowolnej wielkości. Maczać je w polewie i otaczać w wiórkach kokosowych.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy