Miód z mniszka lekarskiego

Dla tych co jeszcze nie próbowali, polecam miodek do piwa! O niebo lepszy niż jakikolwiek sok :)

Dodany przez:

Przetwory

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 3 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • ok 400 kwiatów mniszka lekarskiego (same pąki, bez łodyg. Może być ich trochę więcej jak 400, ale nie mniej)
  • 1 kg cukru
  • 1 l zimnej wody
  • sok z pomarańczy i cytryny
  • 1 laska cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 laska wanilii

Przygotowanie

  1. 1. Na początek idziemy na łąkę oddaloną od głównych dróg. Ważne, aby nasze kwiatki nie miały w sobie żadnych niepożądanych substancji. Najlepiej mieć rękawice, ponieważ później ciężko jest domyć ręce. Gdy już mamy uzbieraną założoną liczbę kwiatów, wykładamy je na 15 minut na papierze, aby wyszły z nich wszystkie małe, czarne robaczki. Daję głowę, że po tym czasie kwiatki są czyste, bez lokatorów :)
  2. 2. Kwiaty przekładamy do dużego rondla i zalewamy 1 litrem zimnej wody. Zostawiamy w tym stanie przez ok 35 godzin. Po tym czasie kwiatki cedzimy i bardzo dokładnie wyciskamy z nich wodę. Do bazy naszego miodu dodajemy cukier, sok z pomarańczy i cytryny, a także nasze przyprawy. Wszystko zagotowujemy ciągle mieszając, aby cukier się dobrze rozpuścił, a następnie na małym ogniu redukujemy do konsystencji miodu. Trwa to ok 1,5 godz, a jest gotowe wtedy, kiedy bardzo się pieni.
  3. 3. Gotowy, gorący syrop przelewamy do wyparzonych słoiczków.
przetwory miód deser dla dzieci mniszek lekarski
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy