Minipavlove z sosem karmelowym

Minipavlove z sosem karmelowym to słodkość, która zachwyci każdego łasucha. Banany skropione sokiem z cytryny stanowią idealny kontrast smakowy. Spróbujcie przepisu na minipavlove z sosem karmelowym. 

Desery

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.49 z 170 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Piekarnik rozgrzewamy do temp. 120°C. Blachę wykładamy pergaminem. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, dodajemy po łyżce cukru i miksujemy do momentu, aż piana będzie lśniąca, a cukier całkowicie się rozpuści.
  • 2.Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet. Powstałą masę przekładamy do rękawa cukierniczego. Na blachę wyciskamy okręgi o śr. 10 cm. Bezy wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 min, po tym czasie zmniejszamy temp. do 100°C i pieczemy, a właściwie suszymy, jeszcze przez godzinę. Piekarnik wyłączamy, nieco uchylamy, bezy pozostawiamy w środku do całkowitego wystudzenia.
  • 3.Na sos karmelowy: do garnka z grubym dnem wsypujemy cukier i topimy na średnim ogniu (nie mieszając). Gdy uzyska złotobrązowy kolor, zmniejszamy ogień do minimum, dodajemy masło i mieszamy. Dodajemy kwaśną śmietanę 18 % i mieszamy przez kilka minut, odstawiamy. Zimną kremówkę ubijamy na sztywno.
  • 4.Mascarpone nieco miksujemy i łączymy szybko z bitą śmietaną. Każdą bezę naciskamy lekko dłonią i polewamy sosem karmelowym tak, by wpłynął do środka. Nakładamy porcję kremu, obrane i pocięte banany w skośne plasterki, skropione sokiem z połowy cytryny oraz ciasteczka pocięte na kawałki. Wszystko ponownie skrapiamy sosem i podajemy od razu.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy