Miniaturowe szarlotki z mąki owsianej

Zdrowsza wersja szarlotki, czyli przygotowana z mąki owsianej. W wersji mini zaspokoi ochotę na "coś słodkiego".

Dodany przez:

wegańskie, bez jajka i bez białej mąki kruche szarlotki

Ciasta owocowe

Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie bezglutenowe
  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne
  • Danie dla dzieci
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • KRUCHE CIASTO półtorej szklanki mąki owsianej, pół szklanki mąki kukurydzianej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 150 g margaryny wegańskiej, 1/4 szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego, cukier waniliowy, 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, łyżka wody
  • FARSZ JABŁKOWY: jabłka 6 sztuk w zależności od rozmiaru, sok wyciśnięty z jednej małej cytryny, 2 łyżki rumu (opcjonalnie), 1/3 łyżeczki cynamonu, łyżeczka syropu klonowego lub brązowego cukru

Przygotowanie

  1. Trzy rodzaje mąk łączymy ze sobą, dodajemy margarynę posiekaną na kawałki i rozcieramy palcami łącząc z mąką, aż powstanie drobna kruszonka. Do kruszonki dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy ciasto i formujemy kulę. Odkładamy do schłodzenia.
  2. Jabłka kroimy w plasterki lub małe cząstki . Prażymy na małym ogniu z odrobiną wody . Po około 10 min dodajemy cukier, cynamon i resztę składników . Chwile jeszcze prażymy i odstawiamy do wystudzenia. Metalową foremkę na babeczki wykładamy papierem do pieczenia (każdy otwór osobno).
  3. Wylepiamy najpierw same spody dość wysoko (zalepiając trochę ścianki foremek).Wkładamy na około 5 min do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni . Wyjmujemy lekko podpieczone spody i nakładamy jabłkowe nadzienie. Na wierzch wykrawamy z ciasta paseczki i dekorujemy układając kratkę na każdej szarlotce. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 20 min. Wystudzone" babeczko" szarlotki posypujemy zmielonym w młynku cukrem trzcinowym.
jabłka Szarlotka wegańskie bezglutenowe ciato mąka owsiana
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy