Babeczki Red Velvet

Ocena:

4.51 (158)

  • 45 min.
Babeczki Red Velvet pieczone przez Candice z RPA. Te babeczki z ciasta o zachwycającym czerwonym odcieniu są popularne w piekarniach na całym świecie, ale równie łatwo można je wykonać w domu.

Składniki:

  • Składniki
  • Na babeczki:
  • 180g Kostki margaryny do pieczenia
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 400g (2 1/2 kubka) mąki pszennej uniwersalnej
  • 315g (1 1/2 kubka) drobnego cukru
  • Czerwony barwnik spożywczy
  • 2 łyżeczki kakao w proszku
  • 250ml (1 kubek) maślanki/naturalnego jogurtu
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Na lukier:
  • 250ml (1 filiżanka) mleka
  • 55g (1/3 kubka) mąki pszennej uniwersalnej
  • 250g (1 filiżanka) kostki margaryny do pieczenia
  • 210g (1 filiżanka) cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilli
  • Około 125ml mleka/śmietanki

Babeczki red velvet - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Sprzęt
  • Forma na 12 babeczek
  • Sposób przygotowania
  • Ciasto:
  • 1. Rozgrzać piekarnik do 180°C/350°F/st. gazowy 4. Formę do babeczek nasmarować obficie tłuszczem i posypać mąką lub użyć papilotek.
  • 2. Utrzeć margarynę Kasię z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka i miksować jeszcze przez minutę. Wymieszać z aromatem waniliowym.
  • 3. W osobnej misce dokładnie wymieszać kakao i barwnik spożywczy z 2 łyżeczkami wody. Zmiksować z masą.
  • 4. Odmierzyć mąkę, proszek do pieczenia i sól. Na przemian dodając mąkę i maślankę/jogurt miksować na niskich lub średnich obrotach.
  • 5. Przełożyć masę do foremek i piec przez 20-25 minut.
  • 6. Po upieczeniu pozostawić na drucianej podstawce do wystygnięcia przed lukrowaniem.
  • Lukier:
  • 1. Wymieszać w rondlu mleko z mąką, a następnie ostrożnie doprowadzić do wrzenia stale mieszając, aż zgęstnieje. Schłodzić w lodówce.
  • 2. Zmiksować margarynę Kasię, cukier i aromat waniliowy. Po trochu dodawać mieszaninę mleka z mąką (przygotować ją wcześniej, aby miała czas ostygnąć). Dokładnie zmiksować dodając mleko lub śmietankę, według potrzeby, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Polukrować babeczki od góry.
  • Porada
  • Babeczki równie dobrze smakują z lukrem z serka śmietankowego. Wystarczy zmiksować 55g kostki do pieczenia Kasia, 300g cukru pudru i 125g serka śmietankowego.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne