Mini pizzerinki

Pyszna, łatwa do przygotowania przekąska na ciepło, idealna do sylwestrowego menu :)

ZapiekankiPizzaSzynkiPrzekąski

Czas przygotowania:
40 min.
Kalorie:
250 kcal
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 182 głosów)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 30 dag mąki
  • 6 dag drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru (na rozczyn do drożdży)
  • 4 łyżki oleju
  • sól
  • letnia woda
  • Obłożenie:
  • 3 cebule
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • 200 g szynki
  • 150 g żółtego sera
  • sos pomidorowy lub ketchup
  • zioła (bazylia, oregano, lubczyk)

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Cebulę obrać i drobno pokroić. Dusić na oleju lub maśle do zeszklenia. Doprawić. Do mąki dodać rozczyn z drożdży, olej i sól. Wymieszać i wyrabiać ciasto, dodając tyle wody, aby było takie jak na pizzę. Powinno odchodzić od ręki i naczynia. Z ciasta formować placuszki lub wycinać szklanką koła. Na środek każdego nałożyć trochę cebuli, pokrojoną wędlinkę, posypać ziołami. Na wierzch nałożyć po kilka paseczków żółtego sera.
  • Piec ok. 20 minut w temp. ok. 175 st. C na rumiano.

Kalorie: 250

Porady

Zobacz: Pizzerinki z chorizo i mozzarellą

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy