Mini pizze z wędliną, anchois i rukolą

Świetna, gorąca pizza w wersji mini w trzech odsłonach. Smacznego!

Dodany przez:

Mini pizze z wędliną, anchois i rukolą

Pizze

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 2 głosów)

Składniki

  • NA 6 SZTUK:
  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka drożdży w proszku
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • oliwa
  • Sos:
  • 1 puszka pomidorów całych
  • 1ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki łagodnej pasty paprykowej Ajvar
  • sól morska prowansalska z młynka, pieprz
  • 3 łyżki startego sera koziego Chevrette
  • ser cammembert
  • anchois
  • dobrej jakości salami (np. toskańska, spianata, milano)
  • szynka szwarcwaldzka lub parmeńska
  • pomidory suszone
  • listki rukoli
  • orzeszki piniowe
  • czerwone winogrono

Przygotowanie

  1. Pomidory odcedzić na sicie, pokroić drobniej na desce - dodać wraz z posiekanym czosnkiem na patelnię z oliwą. Smażyć na dużym ogniu do odparowania soku, a potem dusić na mniejszym by pomidory "się rozwaliły". Dodać pastę Ajvar, doprawic solą z młynka i pieprzem.
  2. Piekarnik nagrzać na 190 stopni. Drożdże z cukrem zalać ciepłą wodą, wymieszać i odstawić na 10 min. w ciepłe miejsce. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, jedną łyżeczkę oliwy i rozczyn drożdżowy. Wymieszać łyżka, wyłożyć na blat - wyrobić gładkie ciasto podsypując mąką w razie potrzeby. Podzielić ciasto na 6 kulek. Każdą rozwałkować na okrągły placek średnicy ok 12 cm.
  3. Placki położyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, posmarować oliwą za pomocą pędzelka i wstawić do piekarnika na 3 minuty by podpiec ciasto . Wyjąć, wysmarować każdy sosem pomidorowym i obłożyć dodatkami. Wersja I - anchois, cammembert, ser kozi. Wersja II - salami, ser kozi. Wersja III - suszone pomidorki, szynka szwarcwaldzka, ser kozi. Piec ok 8 minut. Na gotowe pizze anchois położyć plasterki winogron (bez pestek), oraz orzeszki. Na upieczone pizzerinki z wędliną położyć listki rukoli i orzeszki. Skropić odrobiną oliwy z oliwek, podawać z resztą sosu
  4. pomidorowego.
pizza obiad przekąska kolacja sos pomidorowy anchois mini pizze pizzerinki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze