Szybka i prosta przekąska z ciasta francuskiego. Gratka dla fanów pomidorów suszonych i sera.
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
pół słoika pomidorów suszonych
3 plasterki salami
3 czarne oliwki
100 g tartego twardego sera
Mini-palmiery z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Pomidory, salami i oliwki zmiksować blenderem na pastę. Jeśli będzie zbyt sucha, dodać oliwy z pomidorów i wymieszać. Ciasto francuskie rozwinąć, wysmarować równo pastą pomidorową, posypać tartym twardym serem. Zwinąć z obu stron ciasta wzdłuż dłuższego boku (dzięki temu palmiery będą niewielkie, co ułatwia ich jedzenie), pokroić na dwucentymetrowe kawałki. Ułożyć w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec 12-15 minut w 200 stopniach.