Mini galarety na przekąskę świąteczną

MINI GALARETY przy okazji - jeśli robimy galaretę mięsną dla całej rodziny

GalaretaPrzekąski

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 195 głosów)

Składniki:

  • rosół mięsno-warzywny kleisty - przygotowany specjalnie do galarety 24 łyżek
  • marchewka ugotowana 0.5 sztuki
  • mięso ugotowane 6 łyżek
  • natka pietruszki 3 łyżeczki
  • ser żółty 1 plaster

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Jak wspomniałam wyżej, taką przekąskę robimy przy okazji, jeśli przyrządzamy galaretę mięsną dla całej rodziny (np. z nóżek i golonki wieprzowej). Przygotowujemy 6 malutkich miseczek szklanych o średnicy 5 cm (ja mam takie z IKEA), do których wkładamy na dno kilka kostek pokrojonej marchewki.
  • Dokładamy do każdej miseczki po 1 łyżce ugotowanego mięsa - na którym przygotowywalismy kleisty rosół.
  • Wlewamy do miseczek po 4 łyżki rosołu i układamy natkę pietruszki.
  • Wkładamy miseczki z galaretą do lodówki do zastygnięcia.
  • Plaster żółtego sera kroimy na 6 części, a te układamy na 6 łyżkach. Z każdej miseczki wyciągamy mini galaretę i układamy ją na serze.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy