Minipavlova

Ocena:

4.37 (198)

  • 2 godz. 30 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Minipavlova to indywidualna porcja królowej deserów, czyli chrupkiej z zewnątrz i lekko ciągnącej się w środku bezy. Taki torcik jest niezwykle efektowny i pasuje na każdą okazję, a robi się go bardzo łatwo. Słodki i kruchy wypiek szczególnie dobrze prezentuje się z kremem z mascarpone i owocami – truskawkami, malinami, borówkami lub porzeczkami. Sprawdźcie, jak przygotować i ozdobić minibezy pavlova. 

Składniki:

  • białka  210 g

  • cukier  350 g

  • sok z cytryny  15 ml

  • mąka ziemniaczana  10 g

  • sól  1 szczypta

  • śmietana 36%  200 ml

  • mascarpone  250 g

  • cukier puder  30 g

  • owoce  150 g

Minipavlova - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Wyjmujemy białka (6 szt.) z lodówki 30 minut wcześniej, żeby zyskały temperaturę pokojową, zanim zaczniemy pracę nad deserem (łatwiej natomiast rozdzielić je od żółtek, kiedy są zimne, więc tę czynność wykonajmy wcześniej). Rozgrzewamy piekarnik do 140°C (tryb góra-dół) lub 130°C (z funkcją termoobiegu). Wykładamy blachę z wyposażenia urządzenia pergaminem. 

  • Krok 2:

    Ubijamy białka ze szczyptą soli (dzięki temu szybciej uzyskają puszystą strukturę). Kiedy końcówki miksera zaczną zostawiać ślady w pianie, stopniowo dodajemy drobny biały cukier. Cały czas ubijamy, aż kolejne porcje całkowicie się rozpuszczą. Czynność ta może zająć nawet kilkanaście minut. Po jej zakończeniu masa stanie się gęsta i lśniąca.   

  • Krok 3:

    Wlewamy do masy na minibezy pavlova sok z cytryny lub limonki (ewentualnie ocet z białego wina). Wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Sprawdzi się też skrobia kukurydziana lub proszek budyniowy bez cukru, w jasnym kolorze. Miksujemy masę z białek do połączenia składników. Możemy dodać do niej na tym etapie ekstrakt waniliowy.    

  • Krok 4:

    Zaznaczamy na przygotowanym pergaminie kształt, jaki ma mieć nasza minipavlova. Możemy przyłożyć do niego miseczkę lub szklankę i obrysować brzegi ołówkiem. Jeśli wybrane naczynie będzie miało mniej więcej 10 cm, otrzymamy 6 torcików. Zachowajmy między nimi odstępy. Wykładamy bezę szpatułką w wyznaczone miejsca. Porcje nie muszą mieć regularnych kształtów, ale dobrze, żeby były podobnej wielkości.    

  • Krok 5:

    Wkładamy minibezy na środkową półkę rozgrzanego piekarnika. Zmniejszamy temperaturę odpowiednio do 110°C (tryb góra-dół) lub 100°C (z funkcją termoobiegu). Torciki powinny się suszyć przez około 2 godziny, aż będą chrupkie z zewnątrz.  

  • Krok 6:

    Ubijamy dobrze schłodzoną śmietankę. Wsypujemy cukier puder (jego ilość można dostosować do własnych preferencji, 2–3 łyżki powinny wystarczyć). Stopniowo dodajemy serek mascarpone (również powinien być zimny). Miksujemy składniki do uzyskania gęstej, napowietrzonej masy. Jeśli chcemy usztywnić krem, możemy dodać łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w 50 ml wody. Nie jest to jednak niezbędny krok, ponieważ tłusty serek powinien skutecznie spełnić funkcję stabilizatora, a deseru i tak nie przetrzymujemy przez dłuższy czas w lodówce.  

  • Krok 7:

    Wykładamy krem śmietankowy na wierzch każdego torciku, na krótko przed podaniem. Dekorujemy gotowe minibezy z mascarpone umytymi i osuszonymi owocami. Najlepiej sprawdzą się te sezonowe, kwaskowe, takie jak truskawki, maliny, jagody lub borówki, a także czerwone porzeczki. Na koniec możemy oprószyć każdy deser cukrem pudrem.  

Porady

  • Minibeza pavlova to elegancki deser, który świetnie prezentuje się na specjalne okazje. Przygotowując go w domu, warto pamiętać o kilku ważnych zasadach, które pozwolą uzyskać najlepszy efekt – chrupiące z zewnątrz i ciągnące się w środku ciastka. Zebraliśmy je w artykule Jak zrobić bezę? Beza pieczenie i suszenie krok po kroku
  • Żeby każda beza pavlova mini miała ładnie ozdobiony wierzch, krem z mascarpone warto nałożyć za pomocą rękawa cukierniczego z dekoracyjną końcówką, na przykład w kształcie gwiazdki.   
  • Po upieczeniu bezy zostają żółtka. Jak je wykorzystać? Przydadzą się na przykład do zrobienia klasycznego kremu angielskiego, ajerkoniaku lub kruchych wypieków. Jeśli chodzi o wytrwane przepisy, polecamy sos carbonara.   
  • Minibezy najlepiej udekorować kremem i owocami tuż przed podaniem, ale można upiec je z wyprzedzeniem. Przechowywane w odpowiednich warunkach pozostaną świeże nawet przez kilkanaście dni. Należy trzymać je w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętym opakowaniu, żeby nie chłonęły wilgoci z otoczenia. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Minipavlova  – dodatki 

Deser pavlova, zarówno jego klasyczna, jak i miniaturowa wersja, może być serwowany na wiele sposobów. Choć przepis podstawowy jest zawsze ten sam, to z dodatkami można dowolnie eksperymentować, przyrządzając różne kremy, polewy i posypki. Minibeza pavlova świetnie smakuje i wygląda z takimi dekoracjami jak: 

  • sos malinowy – lub dowolny gładki przecier z owoców w stylu sosu coulis, można go zrobić też z truskawek lub borówek.  
  • czekolada – w formie polewy lub starta na wierzch kremu z mascarpone. Jeśli chcemy przełamać słodycz deseru, użyjmy gorzkiej tabliczki, o zawartości kakao minimum 70%
  • sos karmelowy – na bazie jedynie 3 składników, czyli masła, cukru i śmietanki. Można dodać do niego szczyptę soli morskiej, żeby w ciekawy sposób podkręcić jego smak. 

Mamy też całkowitą dowolność co do tego, z jakimi owocami podać deser minipavlova. Przepis polubi się przede wszystkim z truskawkami i malinami, ale można też wykorzystać produkty egzotyczne, na przykład granat, kiwi, mango lub marakuję. Najlepiej łączyć ze sobą różne owoce, żeby uzyskać kolorowe kompozycje. Ci, którzy lubią eksperymentować, mogą dodać do masy z białek barwnik spożywczy. Dzięki niemu uzyskamy różową, niebieską lub zieloną bezę, która w połączeniu z kremem i dodatkami będzie robić jeszcze większe wrażenie. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne