Mini beza Pavlova z truskawkami

Lekka forma bezy nawiązuje do zwiewności, lekkości rosyjskiej primabaleriny Pavlovej.

Deserybezybeza

Czas przygotowania:
120 min.
Kalorie:
500.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 184 głosów)

Składniki:

  • Składniki na 4 bezy + kilka małych bezów:
  • 4 białka z jajek
  • 200 g cukru (100 g trzcinowego i 100 g pudru)
  • sok z połowy limonki
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • Do dekoracji:
  • 330 ml śmietany 30%
  • 4 łyżki konfitury truskawkowo- rabarbarowej
  • truskawki
  • listki mięty

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Na papierze do pieczenia obrysowujemy 4 krążki o średnicy 10 cm. Białka wlewamy do suchej misy robota, dodajemy szczyptę soli. Ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po 1 łyżce wymieszanego cukru cały czas miksując. Następnie dodajemy sok z limonki (zamiast octu winnego) i 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej, cały czas ubijamy aż masa stanie się gęsta i błyszcząca.
  • Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na papier, najpierw tworząc podstawę, potem brzegi. Do środka gotowej bezy będziemy wkładać krem. Z reszty masy wyciskamy małe beziki, które wykorzystam do przygotowania deseru Eton mess.
  • Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, wstawiamy blaszkę z bezą. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 1o0 stopni i pieczemy (właściwie suszymy) przez 90 minut . Po tym czasie wyłączamy piekarnik, studzimy beze przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Beza powinna być biała, często delikatnie pęka (ale taka jej uroda). Najlepiej robić to wieczorem, wtedy bezę zostawiamy w uchylonym piekarniku na noc.
  • Wyciągamy mini bezę z piekarnika.
  • Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy 4 łyżki konfitury i mieszamy całość na najniższych obrotach. Krem przekładamy do wydrążonego środka bezy. Dekorujemy słupkami truskawek i listkami męty.
  • Zalecam schłodzić bezę przed podaniem około godziny w lodówce.

Kalorie: 500.00

Porady

Zobacz też: Bezowy przekładaniec truskawkowy

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 30 min.
Mini pavlova
Coś pysznego!!

andzela2014

Mini pavlova

Czas przygotowania: 60 min.
Beza
Lekki deser na lato

caroline

Beza