Stockfood
4.51 (196)
Włoska zupa minestrone jest lekka, aromatyczna i pożywna. Doskonała selekcja warzyw doprawiona jest mieszanką ziół, w postaci suszonej bazylii, oregano oraz świeżego tymianku. Zupa pachnie i smakuje wyśmienicie. Co więcej, dodatek fasoli i makaronu sprawia, że minestrone może stanowić samodzielne danie – idealne w porze lunchu. Amatorów wyszukanych połączeń smakowych z pewnością ucieszą składniki, takie jak syrop klonowy, płatki chili, parmezan i jarmuż.
oliwa z oliwek 30 ml
czosnek 2 ząbki
cebula 1 szt.
marchewka 4 szt.
biała fasola 240 g
fasola czerwona 240 g
sól morska 2 g
pomidory w puszce 800 g
bulion warzywny 1.5 l
bazylia 10 g
oregano 10 g
pieprz 2 g
płatki chili 2 g
syrop klonowy 5 ml
makaron 300 g
jarmuż 50 g
parmezan 60 g
tymianek 6
Podsmażenie cebuli i czosnku: w dużym garnku – ok. 4 litrów – podgrzewamy oliwę. Obieramy cebulę i czosnek. Drobno siekamy i wrzucamy do garnka, aby się zaszkliły.
Marchewki: obieramy, myjemy i kroimy każdą wzdłuż na cztery części, a następnie w plasterki, aby wyszły nam małe trójkąty. Wrzucamy do garnka i smażymy razem z cebulą i czosnkiem.
Duszenie z fasolą: białą i czerwoną fasolę odsączamy z wody. Dodajemy do garnka i dusimy pod pokrywką przez 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Pomidory i bulion: dodajemy pomidory z puszki i wlewamy bulion. Zostawiamy do zagotowania.
Zioła: dodajemy bazylię, oregano, płatki chili i syrop klonowy.
Makaron: dodajemy do wrzątku, mieszamy i gotujemy przez 10 min, aż makaron będzie miękki.
Jarmuż: dodajemy do zupy na końcu i gotujemy jeszcze przez 3–4 minuty.
Podawanie: włoska zupa minestrone jest już prawie gotowa. Nakładamy ją do miseczek lub na głębokie talerze. Na koniec posypujemy startym parmezanem i ozdabiamy gałązką świeżego tymianku.
Porady
- Jarmuż można zastąpić liśćmi kapusty włoskiej.
- W przepisie na minestrone wykorzystano fasolę białą i czerwoną z puszki. Jeżeli chcecie samodzielnie je przygotować, trzeba je wcześniej moczyć przez 12 godzin i wstępnie ugotować, aby były al dente.
- Makaron orkiszowy możecie zastąpić pszennym w dowolnym kształcie. Najlepiej, żeby był drobny – mogą to być kolanka, małe nitki lub świderki.
- Zupa minestrone wyjdzie najlepsza na domowym bulionie warzywnym. Domowy bulion, zawekowany w słoikach, można przechowywać nawet przez kilka miesięcy.
Włoska zupa minestrone smakuje świetnie nie tylko z parmezanem i tymiankiem. Możecie ozdobić ją także następującymi dodatkami:
Rabat do 70% na wybraną ofertę bielizny i dodatków dostępną na intymna.pl. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 149,99 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 89,99 zł
20% zniżki na asortyment znajdujący się z w zakładce Szaleństwo Zakupów na www.sleeplessinwarsaw.com. Szczegóły na stronie.
Rabat obowiązuje w salonach regularnych i na www.ochnik.com przy zakupie nieprzecenionych produktów z kolekcji Wiosna-Lato 2024 za min. 199 zł. Szczegóły dostępne w salonach i na stronie www.
Rabat do 40% na sprzęt, odzież i akcesoria sportowe dostępny w sklepie stacjonarnym i na Sportano.pl. Szczegóły w sklepie i na stronie.
-20% dodatkowego rabatu na kolekcję SS2024. Oferta dostępna w sklepie stacjonarnym i na www.l37.eu. Rabat dotyczy również przecenionych pozycji. Szczegóły dostępne u Partnera.
Rabat 20% na cały asortyment z wyłączeniem kolekcji Sablewska x Gabriella. Oferta dostępna na gabriella.pl. Nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia 30 dni przed obniżką - 16,90 zł.
Cena po zastosowaniu rabatu - 13,52 zł.