231213PortretyBurda-MK31996 Ewa Niepytalska foodie.by.bb

Pasztet z mięsa z rosołu

Ocena:

4.44 (199)

  • 2 godz. 30 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Pasztet z mięsa z rosołu to sprytny sposób na wykorzystanie wkładki z niedzielnej zupy. Jego wykonanie jest bardzo proste, a efekt rewelacyjny. Ten kremowy, delikatny składnik kanapek pasuje do prawie każdej kompozycji smakowej. Można serwować go z musztardą, chrzanem lub żurawiną. Pokazujemy krok po kroku, jak zrobić idealny, wilgotny, szybki pasztet z mięsa z rosołu.  

Składniki:

  • kurczak  1.5 kg

  • marchewka  3 szt.

  • pietruszka  1 szt.

  • seler  0.5 szt.

  • cebula  2 szt.

  • czosnek  4 ząbki

  • liść laurowy  2 szt.

  • ziele angielskie  3 szt.

  • gałka muszkatołowa  1 łyżeczka

  • jajka  4 szt.

  • masło  5 g

  • bułka tarta  10 g

  • sól  3 g

  • pieprz  3 g

  • bułka  1 szt.

  • olej  2 łyżki stołowe

Pasztet z mięsa z rosołu - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Oczyszczamy tuszkę kurczaka (lub kury) z nadmiaru tłuszczu (zwłaszcza z podbrzusza). Wkładamy ją do garnka z wrzątkiem na 2 minuty, a następnie odcedzamy i zalewamy świeżą wodą. Doprowadzamy do wrzenia i zbieramy szumy. Dodajemy oskrobane i umyte jarzyny: marchewkę, pietruszkę i pół selera. Obieramy i przepoławiamy jedną dużą cebulę. Opalamy ją, żeby miała więcej aromatu. Dorzucamy do garnka. Wkładamy do niego także liść laurowy i ziele angielskie (opcjonalnie natkę pietruszki lub lubczyk). Gotujemy rosół z kury na małym ogniu przez około godzinę. Odcedzamy mięso i warzywa z wywaru. Studzimy. 

    pasztet z mięsa z rosołu - gotowanie rosołu
  • Krok 2:

    Obieramy cebulę i drobno ją kroimy w kostkę lub piórka. Zdejmujemy łupinkę z czosnku. Rozgrzewamy olej na patelni. Smażymy cebulę na złoty kolor. W międzyczasie dokładamy ząbki czosnku w całości, żeby też lekko się przypiekły. Zdejmujemy warzywa z patelni (staramy się odsączyć je z tłuszczu) i studzimy je.    

    pasztet z mięsa z rosołu - smażenie cebuli i czosnku
  • Krok 3:

    Starannie obieramy mięso z rosołu ze skóry, kości i chrząstek, dzieląc je na mniejsze części (prawidłowo ugotowane i tak będzie rozpadać się w dłoniach). Przepuszczamy je przez maszynkę do mielenia z sitkiem o małych oczkach. Możemy wykonać tę czynność dwu- lub trzykrotnie, żeby masa była odpowiednio napowietrzona. Dzięki temu pasztet drobiowy z mięsa z rosołu wyjdzie puszysty i delikatny. Dodajemy także warzywa z rosołu: marchewkę, pietruszkę i seler. Przepuszczamy je przez maszynkę. Mielimy też podsmażone wcześniej cebulę i czosnek. W międzyczasie namaczamy kajzerkę (w ciepłej wodzie, rosole lub w mleku). 

    pasztet z mięsa z rosołu - mielenie składników
  • Krok 4:

    Do składników na pasztet z rosołu dodajemy jajka (pamiętajmy, że powinny mieć temperaturę pokojową) oraz odsączoną i dokładnie odciśniętą kajzerkę. Mieszamy. Wyrabiamy masę dłońmi przez kilka minut, żeby ją napowietrzyć. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smak drobiowego pasztetu świetnie podkreśli również majeranek, cząber, czosnek niedźwiedzi lub słodka papryka. Jeśli wydaje nam się, że masa jest zbyt zbita, możemy dodać do niej nieco rosołu. 

    pasztet z mięsa z rosołu - mieszanie masy
  • Krok 5:

    Przygotowujemy 2 aluminiowe keksówki. Smarujemy je roztopionym masłem za pomocą silikonowego pędzelka. Równomiernie obsypujemy bułką tartą. Wkładamy do nich masę na pasztet z gotowanego mięsa i warzyw. Wyrównujemy szpatułką. Wierzch delikatnie smarujemy wodą. Pieczemy przez około 80 minut w 180°C (tryb góra-dół). Po wyjęciu z piekarnika studzimy pasztet w temperaturze pokojowej, a następnie chłodzimy go w lodówce. Jeśli będziemy próbowali pokroić go zbyt wcześnie, będzie się mocno kruszył. 

    pasztet z mięsa z rosołu - pieczenie
  • Krok 6:

    Kiedy pasztet z mięsa z rosołu i warzyw całkowicie stężeje, możemy podzielić go na plasterki. Serwujemy go na tzw. charcuterie board (desce z różnymi serami i wędlinami) lub podajemy na kromce świeżego pieczywa na zakwasie. Świetnie smakuje z ćwikłą, sosem chrzanowym lub żurawiną do mięs. Inną, niezawodną kompozycją jest pasztet, musztarda i ogórek kiszony. 

    pasztet z mięsa z rosołu - podanie
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne