Mięsne kartacze - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
1/3 ziemniaków wyszorować, ugotować w mundurkach. Resztę ziemniaków obrać, umyć, zetrzeć na tarce, lekko odcisnąć.
Ugotowane ziemniaki obrać, zemleć w maszynce, dokładnie wymieszać ze startymi na jednolitą masę. Oprószyć solą.
Cebule obrać, jedną posiekać. Olej rozgrzać w rondlu, zeszklić posiekaną cebulę. Dodać mielone mięso, podsmażyć. Dodać kilka łyżek wody, oprószyć solą i pieprzem, wymieszać, chwilę smażyć.
Z ciasta ziemniaczanego lepić placki centymetrowej grubości i o średnicy ok. 8 cm. Na każdym ułożyć 2 łyżeczki farszu mięsnego. Zlepić, formując owalne kartacze.
Kluski wrzucać do dużej ilości osolonego wrzątku, gotować około 30 minut. Dokładnie odcedzić.
Dwie cebule pokroić w krążki, podsmażyć na oleju. Wymieszać z kartaczami i natką.
Komentarze