Mięsa grillowane z papryką i pomidorkami

Przepis na trzy rodzaje mięs: wołowinę, karkówkę i indyka, grillowanych z papryką i pomidorkami

dania mięsneudziec z indyka

Czas przygotowania:
50 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.43 z 178 głosów)

Składniki:

  • 50 dag łaty wołowej
  • 50 dag karkówki
  • 50 dag udźca indyka
  • MARYNATA:
  • 8 łyżek oleju
  • 4 łyżki octu z białego wina
  • kieliszek białego wina
  • 2 posiekane cebule
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • szczypta majeranku
  • po 4 gałązki rozmarynu i tymianku, posiekane
  • 2 łyżeczki miodu
  • sól, pieprz
  • kiść pomidorków czereśniowych
  • strąk żółtej papryki, pocięty na kawałki
  • 6–8 szalotek przeciętych na pół
  • oliwa, szczypta cukru

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Mięsa kroimy w równe plastry. Na marynatę: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Plastry mięs zanurzamy w marynacie, dokładnie aby każdy kawałek był nią całkowicie obtoczony. Przechowujemy w lodówce: wołowinę 8–12 godz., wieprzowinę 2–6 godz., indyka od 30 min do 1 godz. Mięsa osączone z marynaty grillujemy 4–5 min z każdej strony (w zależności od tego, jak soczyste lubimy jeść). Pomidorki, żółtą paprykę i szalotki układamy na ruszcie, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem, grillujemy. Mięso po upieczeniu zdejmujemy z grilla, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby doszło. Przed podaniem kładziemy na grillu, oprószamy szczyptą cukru, solą i pieprzem, trzymamy na ruszcie 1 min. Resztę sosu z mięsa przekładamy do rondelka, podlewamy białym winem, doprawiamy do smaku i doprowadzamy do wrzenia. Podajemy z mięsem i grillowanymi warzywami.

Porady

Zobacz też: Cevapcici z tymiankiem z grilla

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy