Mielone z warzywami i serem

to moja wersja mielonych by moje dziecko zjadło choć trochę warzyw

kotletykotlety mielonedania mięsne

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.56 z 174 głosów)

Składniki:

  • Składniki:
  • 0,5 kg drobiowego mięsa mielonego
  • 25 dag pieczarek
  • 1 duża marchewka
  • 1 zielona część średniego pora
  • 1 średnia cebulka (może być czerwona)
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 sztuki małej kapusty pekińskiej
  • 0,5 szklanki startego żółtego sera
  • 3 jajka
  • 1 bułka namoczona w mleku
  • po pół łyżeczki majeranku, vegety, oregano i papryki
  • Na sos:
  • puszka pomidorów bez skórki
  • średnia cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • pół łyżeczki bazylii

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • W niewielkim garnku przesmażamy szybko drobniutko posiekaną cebulkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodajemy puszkę pomidorów, przyprawy i dusimy na małym ogniu do czasu zgęstnienia sosu.
  • W dużej misce musimy wymieszać mięso z jajkami i namoczoną bułką. Na patelni przesmażamy starte na grubych oczkach tarki pieczarki, solimy i odparowujemy cała wodę, którą puściły. Po przestudzeniu dodajemy do mięsa. Następnie ścieramy również na grubych oczkach marchew, drobniutko siekamy pora, cebulkę i kapustę pekińską. Dodajemy zmiażdżony czosnek i pół szklanki utartego sera i wszystkie przyprawy. Mieszamy ręcznie. Jeśli masa będzie zbyt mało kleista dodajmy troszkę tartej bułki. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i układamy na blaszce uformowane mielone. Wstawiamy na ok. 25-30 minut, na koniec możemy włączyć termo obieg – kotlety ładnie się przyrumienią. Upieczone są na pewno mniej kaloryczne. Podajemy z ziemniakami i przygotowanym wcześniej sosem w towarzystwie ulubionej surówki. Smacznego.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy