Mielone z kapustą kiszoną

Mielone nieco odmienione. Warto spróbować.

dodany przez: justi2211

kapusta kiszona dania mięsne jajko

Czas przygotowania:
35min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.43 z 187 głosów)


Składniki:

  • mięso mielone-30 dag
  • jajo
  • sucha kajzerka
  • sól, pieprz
  • kapusta kiszona-10 dag
  • bułka tarta
  • 2 małe cebule
  • olej do smażenia
  • 3 ogórki konserwowe
  • koncentrat pomidorowy
  • oregano

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Namaczamy kajzerkę w wodzie, by zmiękła.Kapustę kiszoną płuczemy w wodzie i osączamy, następnie kroimy bardzo cieniutko (u mnie podczas osączania kapusty było jej 2 garście). Cebulkę kroimy w kosteczkę. Mieszamy mięso, przyprawy, jajko, osączoną kajzerkę,cebulę, na koniec dodajemy kapustę kiszoną. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor na małym ogniu.
  • W tym czasie drobno kroimy drugą cebulkę, ogórki i wrzucamy do rondelka, nalewamy 2 szklanki wody dodajemy koncentrat pomidorowy i oregano. Gotujemy ok. 10 minut na wolnym ogniu. Usmażone kotlety dusimy w sosie ok. 10 minut.
  • Ja podałam kotlety z ziemniaczkami obsmażanymi.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy