REKLAMA

Mielone z indyka w sosie pomidorowym

Bardzo dobre, warto wypróbować.

dodany przez: Ewelina_b ewelina_b

kotlety mielone dania mięsne sos pomidorowy

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 140 głosów)


Składniki:

  • 1 udko z indyka
  • jajko
  • sól,
  • pieprz
  • papryka słodka w proszku
  • przyprawa do mielonego
  • pieprz ziołowy
  • czerstwa bułka
  • bułka tarta
  • pół kostki do mięs winiary
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Mięso oddzielić od kości zmielić w maszynce razem z czerstwą bułką. Następnie dodać jajko, przyprawy, wymieszać, formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron ok 10 -15min (łącznie).
  • Do rondla wlać 1 szklankę wody, wrzucić pół kostki do mięs Winiary, zagotować, następnie dodać 2 łyżki przecieru pomidorowego, wymieszać, dalej gotować. Do sosu  dodać usmażone mielone, zmniejszyć ogień i dusic ok 10 min. Na koniec dodać mąkę wymieszaną w małej ilości wody. W razie potrzeby doprawić sos solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy