Mielone z indyka w sosie pomidorowym

Bardzo dobre, warto wypróbować.

Dodany przez:

Mielone z indyka w sosie pomidorowym

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1 udko z indyka
  • jajko
  • sól,
  • pieprz
  • papryka słodka w proszku
  • przyprawa do mielonego
  • pieprz ziołowy
  • czerstwa bułka
  • bułka tarta
  • pół kostki do mięs winiary
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki mąki

Przygotowanie

  1. Mięso oddzielić od kości zmielić w maszynce razem z czerstwą bułką. Następnie dodać jajko, przyprawy, wymieszać, formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron ok 10 -15min (łącznie).
  2. Do rondla wlać 1 szklankę wody, wrzucić pół kostki do mięs Winiary, zagotować, następnie dodać 2 łyżki przecieru pomidorowego, wymieszać, dalej gotować. Do sosu  dodać usmażone mielone, zmniejszyć ogień i dusic ok 10 min. Na koniec dodać mąkę wymieszaną w małej ilości wody. W razie potrzeby doprawić sos solą i pieprzem.
obiad indyk mielone sos pomidorowy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy