Mielone z indyka w sosie pomidorowym

Ocena:

4.51 (140)

  • 45 min.
  • dla 6 osób
Bardzo dobre, warto wypróbować.
mielone_z_indyka_w_sosie_pomidorowym

Składniki:

  • 1 udko z indyka
  • jajko
  • sól,
  • pieprz
  • papryka słodka w proszku
  • przyprawa do mielonego
  • pieprz ziołowy
  • czerstwa bułka
  • bułka tarta
  • pół kostki do mięs winiary
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki mąki

Mielone z indyka w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mięso oddzielić od kości zmielić w maszynce razem z czerstwą bułką. Następnie dodać jajko, przyprawy, wymieszać, formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron ok 10 -15min (łącznie).
  • Do rondla wlać 1 szklankę wody, wrzucić pół kostki do mięs Winiary, zagotować, następnie dodać 2 łyżki przecieru pomidorowego, wymieszać, dalej gotować. Do sosu  dodać usmażone mielone, zmniejszyć ogień i dusic ok 10 min. Na koniec dodać mąkę wymieszaną w małej ilości wody. W razie potrzeby doprawić sos solą i pieprzem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne