Metrówka

Wyśmienite ciasto z przepyszną polewą :)

DeseryPrzekąski

Czas przygotowania:
180 min.
Ocena:

(średnia 4.5 z 191 głosów)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 6 jaj
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 2 ½ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szklanki oleju
  • ½ szklanki wody
  • 2 łyżeczki kakao
  • Masa:
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 cukier wanilinowy
  • 4 łyżeczki cukru
  • ½ kostka masła
  • Polewa:
  • ½ szklanki margaryny
  • ½ szklanki wody
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • ½ szklanki cukru
  • łyżeczka kakao

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ciasto:
  • Białka ubić, dodać cukier, żółtka, wlać olej i wodę, wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać.
  • Ciasto podzielić na dwie połowy. Do jednaj części dodać kakao, piec 40 min w 180 °C.
  • Upieczone pokroić na kromki 1 cm. Kromki smarować raz ciemną raz jasną część. Polać chłodną polewą i kroić na skos.
  • Masa:
  • ¾ mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. W ¼ szklanki mleka rozpuścić mąkę. Dodać do reszty. Zagotować. Wystudzić. Masło utrzeć, dodać zimnego budyniu i utrzeć na masę.
  • Polewa:
  • Margaryna + woda+ cukier- zagotować.
  • Do gotującego się wsypać mleko przesiane przez sito, zmieszane z kakao. Letnie wylać na placek.
  • Najlepiej biszkopty upiec dzień wcześniej, wtedy dobrze wystygną :)

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy