Zupa meksykańska z kurczakiem

Ocena:

4.37 (224)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • średni

Zupa meksykańska z kurczakiem to pyszna, sycąca i pożywna propozycja obiadowa, która jest najpopularniejszym daniem kuchni meksykańskiej na świecie. Jej cechą charakterystyczną jest gęsta konsystencja, która wynika z dużej liczby warzyw, w tym m.in. czerwonej fasoli, kukurydzy, papryki i pieczarek. W Meksyku zupę tą przygotowuje się z mięsem wołowym, my jednak proponujemy zastosować kurczaka. W tej wersji łatwiej będzie przygotować go w kuchni polskiej. Z powodzeniem możemy serwować ją dzieciom – jednakże wówczas należy nieco zmniejszyć jej ostrość. Zupa meksykańska z kukurydzą i innymi warzywami słynie ze swoich rozgrzewających właściwości, dlatego najlepiej przygotowywać ją w sezonie jesienno-zimowym i serwować z domową tortillą. Poniżej podajemy przepis na rozgrzewające danie! 

Składniki:

  • filet z kurczaka  140 dag

  • fasola czerwona  300 g

  • bulion warzywny  1 l

  • cebula  1 szt.

  • czerwona papryka  1 szt.

  • kukurydza konserwowa  150 g

  • pieczarki  0.5 kg

  • pomidory w puszce  300 g

  • papryka chili  2 szt.

  • mąka  30 g

  • pieczarki  500 g

  • olej  30 ml

  • słodka papryka  10 g

  • sól  2 szczypty

  • pieprz  2 szczypty

Zupa meksykańska z kurczakiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Zupa meksykańska z kurczakiem - przepis: Na początku należy namoczyć czerwoną fasolę co najmniej 12 godzin przed ugotowaniem. Następnie trzeba ugotować w zmienionej wodzie do miękkości. Filet z kurczaka  należy pokroić w kostkę i posypać przyprawą do kurczaka. Kolejnym krokiem jest pokrojenie w kostkę cebuli i papryki. W garnku o grubym dnie należy podsmażyć cebulę, dodać kurczaka oraz rozdrobnione papryczki chilli Wszystkie składniki smażymy przez 10 minut.

    Zupa meksykańska - czerwona fasola
  • Krok 2:

    Pieczarki należy obrać i pokroić w plastry.  Grzyby trzeba obsmażyć w garnku o grubym dnie. Następnie należy dodać paprykę czerwoną i pomidory z puszki. Wszystkie składniki należy smażyć przez 5 minut.  Następnie powinno się dolać bulion i dodać fasolę i kukurydzę. Zupa meksykańska z kurczakiem powinna być gotowana przez 10 minut pod przykryciem. Następnie należy dodać paprykę słodką, sól i pieprz. Zupa meksykańska może być zagęszczona mąką rozrobioną w wodzie. Wtedy zupa meksykańska powinna być zagotowana.

    Pieczarki

Porady

  • Zupa meksykańska z kurczakiem będzie lepsza, gdy dodamy do niej świeżego chili, niesproszkowanej przyprawy. 
  • Jeśli chcemy, by zupa meksykańska była naprawdę ostra, dodajmy do niej całą papryczkę, także z pestkami, które odpowiadają za ostrość. 
  • Zupa meksykańska może być podawana np. z pokrojoną w paski tortillą. Możemy przygotować ją również w wersji wegetariańskiej - kurczaka zastąpić tofu lub w ogóle z niego zrezygnować. Zupa i tak będzie pyszna!
     
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Zupa meksykańska to jedno z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej. Znajdziemy w niej składniki, które odgrywają w tej kuchni szczególną rolę, takie jak czerwona fasola czy kukurydza. Zupa meksykańska może być podawana także z mięsem mielonym, stając się wariacja na temat chili con carne. Zupa meksykańska jest bardzo łatwa i szybka do przygotowania - możecie przechowywać ją w lodówce nawet kilka dni. Warto użyć do niej świeżych pomidorów, ale poza sezonem wykorzystajmy koncentrat. 

Zupa meksykańska bez mięsa 


Chociaż w tradycyjnej odsłonie trudno wyobrazić sobie zupę meksykańską bez mięsa, które jest jej bardzo ważnym składnikiem, to z powodzeniem możemy przygotować taką wariację na temat tego dania. Mięso możemy zastąpić tofu lub całkowicie zrezygnować z tego składnika. Dobrym pomysłem jest dodanie do zupy meksykańskiej kaszy gryczanej – w ten łatwy sposób możemy zwiększyć poziom sytości naszego dania. Świetnie sprawdzi się także dodatek soczewicy lub ciecierzycy, które są źródłem wartościowego białka i ważnym zamiennikiem mięsa na diecie wegetariańskiej. Możemy wykorzystać warzywa w puszcze lub świeże – wcześniej należy namoczyć je w wodzie i gotować do miękkości (maksymalnie przez 15 minut). Ciekawym pomysłem jest dodanie do zupy meksykańskiej bobu – w ten sposób zyska ona nieco rodzimego charakteru. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne