Mazurek kajmakowy - wielkanocny przepis

Mazurek kajmakowy to słodka esencja Wielkanocy. Po obfitym obiedzie świątecznym będą fantastycznym deserem. Sprawdźcie nasz przepis!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

mazurek mazurek kajmakowy kajmak

Czas przygotowania:
30min.
Ocena:

(średnia 4.48 z 200 głosów)


Składniki:

  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • łyżka śmietany
  • szczypta soli
  • puszka słodkiego skondensowanego mleka
  • DO DEKORACJI:
  • prażone migdały
  • skórki pomarańczowe, cytrynowe i limonkowe

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Mąkę siekamy z masłem, dodajemy cukier puder, żółtka, śmietanę i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 min. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko, wylepiamy nim natłuszczone foremki do małych tartaletek. Pieczemy 15 min w temp. 190°C.
  • Puszkę mleka zalewamy zimną wodą, gotujemy 2,5–3 godz. Kajmak wylewamy na podpieczone spody i dekorujemy.
  • Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 4/2017

Porady

Sprawdź też nasz poradnik, jak zrobić lukier!

Domowa masa kajmakowa - wypróbuj nasze sposoby!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy