Mazurek kajmakowy - wielkanocny przepis

Mazurek kajmakowy to słodka esencja Wielkanocy. Po obfitym obiedzie świątecznym będą fantastycznym deserem. Sprawdźcie nasz przepis!

Dodany przez:

Mazurki

Czas przygotowania:
Porcje:
20 sztuk
Ocena:

(średnia 2 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • łyżka śmietany
  • szczypta soli
  • puszka słodkiego skondensowanego mleka
  • DO DEKORACJI:
  • prażone migdały
  • skórki pomarańczowe, cytrynowe i limonkowe

Przygotowanie

  1. Mąkę siekamy z masłem, dodajemy cukier puder, żółtka, śmietanę i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 min. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko, wylepiamy nim natłuszczone foremki do małych tartaletek. Pieczemy 15 min w temp. 190°C.
  2. Puszkę mleka zalewamy zimną wodą, gotujemy 2,5–3 godz. Kajmak wylewamy na podpieczone spody i dekorujemy.
  3. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 4/2017

Wskazówki

Sprawdź też nasz poradnik, jak zrobić lukier!

Domowa masa kajmakowa - wypróbuj nasze sposoby!

Wielkanoc kajmak mazurek mazurek kajmakowy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze