Mazurek z pomarańczową glazurą

Bez mazurka nie ma Świąt ten wypiek ma być nie tylko smaczny, ale też ma ładnie wyglądać.

Dodany przez:

Mazurki

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Ciasto;
  • 18 dag mąki pszennej
  • 5 dag cukru
  • 5 dag masła
  • 1 jajko
  • Glazura:
  • 6 dag masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1 galaretka pomarańczowa

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem oraz szczyptą , dodać pokrojone w kostkę masło i jajko, zagnieść gładkie ciasto które schłodzić około 30 minut po tym czasie ciasto rozwałkować na około ½ cm i wyciąć kształt mazurka z resztek foremką wyciąć kwiatuszki i ułożyć je jeden na drugim lekko dociskając dookoła mazurka, nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piekarnik nagrzać do 200st i piec około 15 minut z tej porcji ciasta wychodzą dwa mniejsze lub jeden większy mazurek.
  2. W garnku stopić masło i dodać cukier, zagotować do gotującej się masy dodać sypką galaretkę i śmietanę, mieszając zagotować i gotować jeszcze około 2 minut, odstawić do wystudzenia. Zimną glazurą polać upieczony i wystudzony spód mazurka, odstawić do lodówki, aby glazura dobrze zastygła. Po zastygnięciu glazury mazurka dowolnie udekorować lukrem, masa cukrową lub cukrowymi posypkami, można go też tylko posypać kandyzowana skórką z cytrusów.
Wielkanoc cukier śmietana masło galaretka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy