Mazurek z krokantem

Przepis na mazurek - mazurek z krokantem

Dodany przez:

Mazurek z krokantem

Mazurki

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki wody z kwiatu pomarańczy
  • 10 dag płatków migdałowych
  • CIASTO:
  • 12 łyżek masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • sól
  • 8 łyżek mąki
  • 2 łyżki kakao
  • NADZIENIE:
  • 15 dag gorzkiej czekolady
  • 10 dag ciastek amaretti
  • 10 truskawek

Przygotowanie

  1. Przepis na mazurek - mazurek z krokantem
  2. Na krokant: 2 łyżki wody gotujemy z cukrem, wodą pomarańczową i  migdałami, mieszamy. Masę rozprowadzamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Pieczemy 20 min w temp. 145°C.
  3. Po wystudzeniu rozkruszamy.
  4. Na ciasto: masło mieszamy z cukrem i solą. Łączymy z mąką i kakao. Przekładamy masę do rękawa cukierniczego i 1–cm warstwą pokrywamy dno i boki natłuszczonej formy na tartę.
  5. Pieczemy 20 min w temp. 145°C. Połamaną czekoladę rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu. Ciasteczka kruszymy grubo i mieszamy z rozpuszczoną czekoladą. Chrupiącą masę wykładamy na przestudzone ciasto i dekorujemy pokrojonymi w plasterki truskawkami oraz migdałowym krokantem.
  6. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  7. Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
Wielkanoc deser mazurek przepisy wielkanocne przepis na mazurek mazurek z krokantem
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze