Mazurek śliwkowy

Przepisy na Wielkanoc - mazurek śliwkowy. Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: 25- 30 minut Porcja: 255 kcal Składniki na 12 porcji

Dodany przez:

Mazurek śliwkowy

Mazurki

Czas przygotowania:
Kalorie:
255 kcal
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • CIASTO:
  • 1 i 1/2 szklanki (25 dag) mąki
  • 12,5 dag miękkiego masła
  • żółtko
  • POLEWA:
  • 30 dag powideł śliwkowych
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. ■ Ciasto: Mąkę wymieszać ze szczyptą soli. Dodać żółtko i po kawałku masło, zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią, włożyć na 1 godzinę do lodówki.
  2. ■ Rozwałkować ciasto na posypanej mąką desce. Częścią wylepić oprószoną mąką tortownicę, resztę odłożyć. Piec 10 minut w temperaturze 180°C. Ostudzić.
  3. ■ Polewa: Czekoladę pokruszyć, roztopić w kąpieli wodnej, rozsmarować na cieście, a na niej powidła. Udekorować mazurek paseczkami odłożonego ciasta. Piec 15–20 minut w temp. 180°C.
  4. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  5. Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
Wielkanoc deser śliwki mazurek mazurek śliwkowy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy