Mazurek orzechowy z jabłkami

mazurek, mazureczek - słodki i pyszny wielkanocny deser

CiastamazurekDeserymus jabłkowy

Czas przygotowania:
180 min.
Ocena:

(średnia 4.51 z 159 głosów)

Składniki:

  • CIASTO - 100 g tartych orzechów włoskich
  • 300 g mąki pszennej typ 500
  • 80 g cukru pudru
  • 6 g proszku do pieczenia
  • 2 g soli
  • 200 g masła albo margaryny
  • 1 jajko
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • WYPEŁNIENIE - 1 litr musu jabłkowego
  • 2 galaretki w proszku - np. pomarańczowe
  • płatki migdałowe
  • kilkanaście suszonych żurawin
  • kilka plasterków kandyzowanego kiwi
  • perełki cukrowe

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • CIASTO - mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia i solą. Dodałam orzechy i zimne masło - roztarłam rękami jak na kruszonkę. Wbiłam jajko i dodałam jogurt - ok. 2 łyżek - tyle, żeby zagnieść zwarte, ale jednak nieco elastyczne ciasto. Zawinęłam je w folię i odłożyłam do lodówki na ok. godzinę. Schłodzone podzieliłam na 2 części i a każdej odłożyłam na bok po kawałku na ozdoby.
  • 2 większe części rozwałkowałam podsypując nieco mąką. Przełożyłam do kwadratowych form (20x20cm) wyłożonych papierem do pieczenia, który powinien wystawać poza brzegi żeby potem łatwiej było wyjąc mazurki - ciastem pokryłam dno i utworzyłam rant na ok. 1 cm .
  • Mus jabłkowy wymieszałam z jedną galaretką w proszku - jeśli ktoś woli słodsze wypieki może dodać cukru, ale ja tego nie robiłam bo mus robiłam z dość słodkich jabłek. Wyłożyłam mus na ciasto, wyrównałam. Z resztek ciasta zrobiłam cienki wałeczek, którym okleiłam brzegi i różyczki do ozdoby, które ułożyłam w rokach. Mazurki wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st C ok. 30 minut a po upieczeniu odstawiłam do wystudzenia.
  • Drugą galaretkę rozpuściłam w półtorej szkl. gorącej wody i odstawiłam do wystudzenia. Na wystudzonych mazurkach zrobiłam dekorację z płatków migdałowych, żurawiny i paseczków kandyzowanego kiwi. Gdy galaretka zaczęła tężeć, przy pomocy pędzelka smarowałam nią dość grubo powierzchnię mazurków - ostrożnie żeby nie popsuć dekoracji. Odstawiłam do zastudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy