Mazurek maślany z płatkami owsianymi

Mój ulubiony wielkanocny mazurek, zawsze jest go za mało i po Świętach piekę go jeszcze raz:)

mazurekDesery

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 143 głosów)

Składniki:

  • 1/2 kostki masła (schłodzonego)
  • 2/3 szkl. mąki
  • 1 szkl. brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 10 dag płatków owsianych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olejek waniliowy
  • po 15 dag rodzynek i orzechów
  • trochę syropu lub karmelu

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Z mąki masła i 2 łyżek cukru zagnieść ciasto, rozwałkować, wyłożyć nim foremkę. Piec 15 min. w 180st.C
  • Ubić jajka z cukrem, dodać płatki, sól, proszek i olejek, część orzechów i rodzynek. Na wierzch ciasta wyłożyć masę, wstawić do piekarnika na 20 min.
  • Orzechy zmieszać z syropem i ułożyć na cieście.
  • Uwaga: podany przepis pochodzi z "Przyjaciółki" sprzed wielu lat, co roku coś w nim zmieniam (wielkość blaszki, cukier biały, tylko 1 jajko, płatki błyskawiczne, dekoracja itp.), zdjęcia obrazują wersję z 2013

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy